Alitalia – Алиталия

Alitalia - Алиталия AlitaliaAlitalia – Италиански Авиолинии

Alitalia – Compagnia Aerea Italiana S.p.A. – е италианска авиолиния, която  взема името, правата и много самолети и други активи при ликвидационния процес на стартата Alitalia-Linee Aeree Italiane и цялата Air One. Главният офис на компанията в е Рим, Италия. Тяхната основна база е летище Леонардо да Винчи-Фиумичино, Рим. Компанията лети по 48 международни и 28 вътрешни линии. Алиталия е 19 в света по големина, по отношение на размер на флота.  На 26ти август 2008г. група италиански предприемачи заедно с Intesa Sanpaolo, една от основните италиански банки, основават Compagina Aerea Italiana  (CAI) с цел за закупят търговската марка и някои от активите на банкрутиралата Alitalia – Linee Aeree Italiane и да я слеят с Air One, друг италиански превозвач. На 30 октомври 2008 CAI предлага 1100 милиона Евро за да придобие части от банкрутиралата авиолиния. Офертата е приета и CAI обединява фалиралата Alitalia – Linee Aeree Italiane с Air One. На 13ти януари новата Алиталия възобновява полетите си. През януари 2010 Алиталия празнува своя първи рожден ден. Тя е превозила 22 милиона пътници и се надява да увеличи този брой през 2010. През Февруари 2010, Алиталия обявява, че с началото на летния сезон ще започне да използва Air One, като ниско-тарифен превозвач. Операциите ще са базирани на Milan Malpensa, а фокусът ще е главно на национални и международни ваканционни маршрути.  Първоначално с пет самолета A320, като идеята е да станат 10 до 2012, Алиталия се надява да превози 3 милиона пасажери през 2012 от Милано Малпенса (за сравнение, 1.5 милиона пасажера през 2009), от които 2.4 милиона ще бъдат превозени от новата Air One. На 12 януари 2009 собствениците на Compagnia Aerea Italiana продават 25% от акциите на Air France – KLM за 322 милиона Евро. Air France – KLM също получава опция при определени условия да може да закупи допълнителни акции след 2013.

За първата четвърт на 2009г., Алиталия обявява загуба от 210 милиона Евро, но за втората четвърт загубата е само 63 милиона Евро, което показва намаление на загубите. На 29ти юли Алиталия обявява финансовите си резултати за първите 6 месеца на работа. През втората половина на 2009 ситуацията е по-добра, като не се реализират загуби, което прави крайната сума от загуби за годината приблизително 270 милиона евро. Роко Сабели, изпълнителният директор на Алиталия, твърди, че очаква печалби за 2011, което е в съответствие с първоначалния план. Програмата за лоялност на Алиталия се нарича MilleMiglia и е част от програмата на SkyTeam, като пасажерите могат да събират мили в полетите на всички членове на алианса. Програмата гарантира достъп до клубовете на Алиталия: Ulisse, Freccia Alata, Freccia Alata Plus. В кой клуб членуваш се определя от изминатите мили, които е събрал пасажерът за една година, като всеки клуб предоставя различни предимства на членовете си .

Резервирайте полет на авиокомпания Алиталия, чрез формата за търсене на самолетни билети ТУК или на телефон 02/439 50 41

Реклама на Алиталия