Самолетни билети до Будапеща, Унгария

Самолетни билети до Будапеща, Унгария budapestБудапеща, Унгария

Будапеща е столицата на Унгария. Тъй като е най-големият град в страната Будапеща служи и за политически, културен, търговски, индустриален и транспортен център на Унгария. През 2009 Будапеща има към 1 712 200 жители, като в средата на 80те години на миналия век жителите са били 2.1 милиона. В зоната около Будапеща живеят около 3.27 милиона жители. Градът покрива площ от 525 квадратни метра. Будашеща е създадена на 17 ноември 1873, чрез обединението на градовете от двете страни на река Дунав; Буда и Обуда, и Пеща. Градът възниква като келтско селище, а по-късно става римската столица на областта долна Панония. Унгарците пристигат по тези места през 9ти век. Селището им било унищожено от монголците в периода 1241-42. Възстановеният град става едно от средищата на ренесансовата хуманистична култура през 15ти век. Следват битката при Mohacs и близо 150 години отоманско управление. Развитието на региона навлиза в нова ера на просперитет през 18ти и 19ти век, като Будапеща става „глобален град” след обединението през 1873. Градът става и втора столица на Австро-Унгария. Будапеща е считан за един от най-красивите градове в Европа и има части, които са обявени за световно наследство. Някои от забележителностите включват бреговете на река Дунав, Andrassy Avenue, Площада на героите, и Millennium Underground Railway, второто по възраст метро в света. Други забележителности включват 80те геотермални извори, най-голямата в света система от пещери с термална вода, втората по големина синагога и третият по големина Парламент.  Градът получава множество признания и е смятан за най-добър град за живеене в централна и източна Европа за 2009 и 2010. Според Форбс, градът е 7-мото най-идилично място за живеене в Европа. Будапеща привлича над 20 милиона посетители годишно

Транспорт

  • ЛетищаБудапеща се обслужва от международно летище Ferihegy, което има 3 пасажерски терминала: Ferihegy 1, който обслужва по-скоро ниско тарифни превозвачи, Ferihegy 2/A и Ferihegy 2/B. Терминал 3 предстои а бъде построен. Летището е разположено източно от центъра на Будапеща в район Pestszentlorinc.

Пътища – Всички главни магистрали в Унгария водят към Будапеща. Будапеща е и главен железопътен терминал.

Обществен транспорт – В Будапеща можете да се придвижите с трамваи, тролеи, автобуси, метро, и влакове. Трамвайната мрежа на Будапеща е голяма и надеждна въпреки остаряващите мотриси и лошата инфраструктура. Има 3 метро линии, а четвърта е в процес на строеж.

Влакове – Унгарските железопътни линии се ръководят от MAV. В Будапеща има 3 основни терминала на железопътния транспорт. Това са Keleti, Nyugati и Deli, от които тръгват вътрешни и международни линии. Будапеща е била една от главните спирки на Ориент Експрес до 2001, когато маршрута е променен отново на ПарижВиена. В Будашеща има и периферен железопътен транспорт в, и около, града, който оперира под името HEV.

Водни пътища – река Дунав тече през Будапеща на път за Черно море. Реката е лесна за навигация и затова Будапеща е била главно търговско пристанище. През летните месеци има воден транспорт по график до Виена.

Пътуване до Будапеща със самолет:

Авиокомпания wizz air и авиокомпания България ер извършват директни полети от София до Будапеща.

Резервирайте полет до Будапеща, чрез формата за търсене на самолетни билети ТУК или на телефон 02439 50 41

Видео от Будапеща, Унгария