Самолетни билети до Унгария

Изт.: flickr.com  пот.:wonderlandadventures

Туристическа информация за Унгария

Унгария или официално Република Унгария е страна без излаз на море в Централна Европа, граничеща с Австрия, Словакия, Украйна, Румъния, Сърбия, Хърватка и Словения. Столицата на Унгария е Будапеща. Държавата е член на ЕС, НАТО и Шенген. Официалният език в страната е унгарски, който е част от Угрофинската езикова група и е един от четирите официални езика на ЕС, които не са от индоевропейски произход. Следвайки келтския и римския период, основите на Унгария са положени през 9ти век. Унгарското кралство е просъществувало 946 години и е било смятано за един от културните центрове на западния свят. Унгария е управлявана от комунистическо правителство от 1947 до 1989, като печели световните симпатии с революцията от 1956. Днес Унгария е парламентарна република и регионален лидер според някои индикации. Унгария заема 20то място в класация на 194 държави относно качеството им на живот, което предлагат. Доскоро страната е била една от 15те най-популярни дестинации в света.  В Унгария се намира най-голямата пещерна система с термална вода, второто по големина термално езеро в света и най-голямото езеро в централна Европа – езерото Балатон.

Транспорт

Унгария има 7 606 км жп линии. В Будапеща трите главни железопътни станции са Източна, Западна и Южна, като Южна е най-модерна, но останалите две имат повече декорации и са по-интересни в архитектурен аспект. Най-важното пристанище на Унгария се намира в Будапеща. Страната има 43-45 летища, като 5 от тях са международни, а унгарската авиокомпания Малев има полети до над 60 града, повечето от които в Европа. Метрото в Будапеща е третото най-старо в света датиращо от 1896 и неговата линия 1 е обявено за Световно Наследство през 2002. Метрото се състои от 3 линии, всяка от които си има собствен номер и цвят. В момента се строи и 4та линия, като се очаква първите сектори да бъдат пуснати в експлоатация през 2011.
В унгария е също и централата на нискотарифния авиопревозвач wizz air.

Wizz air предлага директни полети по линията София – Будапеща-София

Унгарска кухня

Унгарската кухня е важна част от местната култура. Традиционният гулаш е познат по цял свят. Ястията често биват подправяни със стрит червен пипер. Известната унгарска гореща речна рибена супа съдържа богата смесица от няколко вида риба. Други известни ястия от унгарската кухня са пиле паприкаш, пъстърва с бадеми и сладки или солени кнедли и други. Десертите включват различни видове щрудели, палачинки, кнедли със сливи, компоти, пюре от кестени, както и кифли и претцели. Тук е мястото да споменем и известното токайско вино.

Спа култура

Унгария е известна и като земя на минералните извори. В унгарските минерални бани се срещат елементи от римската, гръцката, турската архитектура, както и елементи типични за северните страни. Заради доброто географско разположение на Унгария, минералната вода може да се намери с добро качество и количество на 80% от територията на страната. В Унгария има приблизително 1500 минерални извора и 450 обществени бани. Римляните са тези, които първи популяризират минералните извори в Унгария, като все още могат да се намерят останките от минералните им бани. През 19ти век напредъка на дълбочинното сондиране и медицината дава нов тласък на спа културата и се появяват множество спа курорти на територията на страната.

Резервирайте полет до Унгария, чрез формата за търсене на самолетни билети ТУК или на телефон 02/439 50 41

Унгария показана с видео