Самолетни билети до Норвегия

Норвекия
Изт. flirk.com Пот.: omniparticles

Туристическа информация за Норвегия

Норвегия, официално Кралство Норвегия е северна страна разположена в западната част на скандинавския полуостров. Норвегия има площ от 385 252 кв.км и популация от 4.8 милиона жители. Страната е една от най-рядко населените в Европа. По-голямата част от страната граничи на изток с Швеция, най-северния регион има обща граница с Финландия  на юг и с Русия на изток, а Дания  е разположена на юг от другата страна на протока Скагеррак. Столицата на Норвегия е Осло. Дългата брегова линия на Норвегия от страната на Северния Атлантически океан е известна със своите фиорди.

След края на Втората Световна война Норвегия претърпява период на бурно икономическо развитие. През първите две декади след войната това се дължи на норвежкото корабоплаване и индустриализацията на морската и вътрешната търговия. От началото на 70-те години на миналия век, развитието е в резултат на експлоатацията на големите нефтени и газови находища, които са открити в Норвежко море и в Северно море. Днес Норвегия е на трето място по богатство в света по отношение на монетарна стойност, с най-голям резерв на глава от населението в сравнение с която и да е друга нация. Норвегия е 5тия в света най-голям износител на нефт, и петролната и индустрия съставя около една четвърт от БВП. Въпреки световната криза банкерите посочват норвежката крона, като една от най-стабилните валути в света. Норвегия има богати ресурси от нефт, природен газ, хидроелектрическа енергия, гори и минерали и е втория по-големина износител на морска храна по стойност след Китай ( 2006). Основните индустрии на Норвегия са корабоплаването, производството на храна, корабостроенето, металургията, химическата индустрия, минното дело, рибодобива и хартиените продукти. Норвегия поддържа скандинавски социален модел и има субсидирано образование и универсална здравна система. За годините от 2001 до 2007 и отново през 2009 Норвегия заема първо място по фактор Човешко развитие. Норвегия е и най-мирната нация в света според индекса на Global Peace от 2007.

Страната е конституционна, наследствена монархия и парламентарна демокрация с крал Харалд V като глава на държавата. Въпреки, че в два поредни референдума Норвегия отхвърля членството в ЕС, държавата поддържа тесни връзки с държавите членки и със САЩ. Норвегия е една от държавите с най-голям финансов принос в ООН, и участва в международни мисии. Тя е една от основателките на ООН, НАТО, Съвета на Европа, Нордическия Съвет и е член на Европейската икономическа зона, WTO с OECD.

Транспорт

Заради това че страната е рядко населена и заради дългите крайбрежни линии, обществения транспорт в Норвегия е по-малко развит в сравнение с някои европейски държави, особено извън градовете. Норвегия има дълги традиции във водния транспорт, но норвежкото Министерство на Транспорта и Комуникациите развива пътната, железопътната и въздушната инфраструктура на страната. Основната норвежка жп линия е 4114 км. Цялата жп мрежа е собственост на Норвежката Национална Железопътна Администрация, а всички влакове без Airport Express Train са собственост на Norges Statsbaner. Инвестициите в новата инфраструктура и в поддръжката се финансират от държавния бюджет и субсидиите, които се отпускат.

Норвегия има 92 946 км пътна мрежа. От 98-те норвежки летища, 51 са обществени и 46 са под контрола на държавната Avinor. Седем от летищата приемат трафик от над 1 милион пасажера годишно. 41, 089, 675 пасажера са преминали през норвежки летища през 2007, като 13, 397, 458 са били международни пътници. Централният гейтуей на Норвегия е Oslo Airport, Gardermoen, което се намира на 50 километра северно от Осло. Летището има полети към повечето европейски страни, както и някои междуконтинентални дестинации. Летището е и разпределителен център на две големи норвежки авиолинии Scandinavian Airlines System и Norwegian Air Shuttle, както и за регионални полети от западна Норвегия.

Резервирайте полет до Норвегия, чрез формата за търсене на самолетни билети ТУК или на телефон 02/439 50 41

Видео на фиордите – Норвегия