Нискотарифна авиокомпания Пегасус(Pegasus Airlines)

Нискотарифна авиокомпания Пегасус(Pegasus Airlines) pegasus

Турска нискотарифна авиокомпания Пегасус

Pegasus Airlines е ниско-тарифен превозвач с централа в Истанбул, Турция. Бивша чартърна авиокомпания в сътрудничество с Air Lingus, Pegasus в момента е напълно контролирана от Esas Holding.

На 1ви декември 1989, два бизнеса Net и Silkar, образуват съдружие с Aer Lingus за да създадат инклузивна туристическа чартърна авиокомпания наречена Pegasus Airlines, и която започва да лети с два Боинга 737-400с на 15-ти април 1990. Въпреки това, четири месеца след старта на компанията Ирак напада Кувейт и седемте месеца окупация, които следват имат сериозен ефект върху турския туризъм. През 1992 туристите започват да се завръщат в страната и Пегасус се разраства с закупуването на трети Боинг 737-400. Авиокомпанията взема на лизинг още два Еърбъс А320с за да посрещне лятното търсене. След две положителни години Аер Лингус и Нет продават дяловете си в компанията през 1994 на базираната в Инстанбул Yapi Kreditbank, което прави Пегасус изцяло турска компания. На 4-ти септември 1997 Пегасус поръчва един Боинг 737-400 и един 737-800, като така става първата турска авиокомпания, която е поръчала Боинг от следващата генерация. През януари 2005, ЕСАС Холгиниг закупува компанията. Два месеца по-късно се променя същноста на компанията и от чартърна, тя става ниско тарифна. През ноември 2005, Пегасус поръчва 12 нови Боинга 737-800с, като следва и допълнителна поръчка за нови 12 Боинга през ноември 2008 година. През 2007 година Пегасус е превозила повече пътници в Турция от която и да е друга частна авиокомпания. През 2008 компанията превозва 4.4 милиона пасажера.

Пегасус има чартарни и редовни полети до 70 летища в Европа и Азия. Към декември 2010 год., компанията има 28 самолета в наличност и 19, които са поръчани, като средната възраст на самолетите е 6 години.

Авиокомпанията има билети само от една класа за своите самолети. Топлите ястия се предлагат срещу допълнително заплащане. Компанията има амбицията да въведе система за забавления на борда на самолета срещу заплащане за слушалки, тъй като за момента има само големи екрани за всички пасажери показващи местоположението на самолета на компютърно генерирана карта. За разлика от повечето ниско бюджетни превозвачи, Пегасус има собствен център за тренировки на екипажите и собствен отдел за поддръжка – Pegasus Technic. И двата центъра са напълно лицензирани и се използват за обучение на нови членове на персонала и на земята и във въздуха.

Авиокомпания Пегасус извършва дневни директни полети София – Истанбул – София

Резервирайте полет на авиокомпания Пегасус, чрез формата за търсене на самолетни билети ТУК или на телефон 02/439 50 41

Видео на кацащ самолет от авиокомпания Пегасус