Самолетни билети Бургас

Резервирайте вашата хотелска стая или апартамент сега!

Бургас

Един от постоянно развиващите се градове, разположен на българското черноморско крайбрежие, има какво да ви предложи, за да направите вашия престой интересен и приятен. Събраните на едно много на брой архитектурни, исторически, културни и природни забележителности ще ви позволят лесно да научите за историята на града и не само. Само на 40 минути със самолет от столицата на България, Бургас е център на много фестивали, концерти и изложби почти целогодишно.

Разположен на най-западната точка на Черно море, Бургас се характеризира със сравнително дълго лято, развномерно разпределени валежи през цялата година, а зимите влажни и меки.

Четвъртият по големина град в България е с най-товарооборотно пристанище в страната, с едно от най-използваните летища и най-голямата химическа и нефтена рафинерия на Балканския полуостров. Бургас е важен културен, административен и икономически център за тази част на страната.

Един от най-важните символи на града е Драматичният театър „Адриана Будевска”. През лятото голяма част от постановките се играят по курортните центрове, но тук целогодишно може да попаднете на някой интересен спектакъл.

Доброто разположение на по-голямата част от музеите е предпоставка за лесно обикаляне на няколко в един ден. В непосредствена близост до катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий” ще откриете къщата-музей „Петя-Дубарова”, където ще разберете повече за миналото на известната българска поетеса Петя Добрева и то директно от родната й къща. Разхождайки се надолу, ще попаднете на „Регионалния исторически музей- Бъргас”, където може да разгледате интересна етнографска експозиция от български традиционни костюми на всички етнографски групи в района.

Интересни археологически експонати от времето на Древна Тракия може да разгледате в „Археологическата експозиция”. Разберете за началото на корабоплаването по Черно море, както и от времето на Римската империя по един интересен начин. Никъде другаде по южното Черноморско крайбрежие няма да може да видите „Природонаучна експозиция”. Незабравими колекции, свързани с геоисторическото развитие и съвременното биоразнообразие в този район, а за да е по-лесно разбираемо, всичко е илюстрирано с видео и фото материали. Голяма колекция от ценни християнски икони, литература и други предмети, ще откриете в „Историческата експозиция”.  Другата интересна изложба в тази сграда е свързана с колекция на едни от най-прочутите художествени ателиета от миналото на имперска Европа.

В случай, че искате да разгледате различни и интересни галерии, Бургас разполага с над 10, разпръснати из целия град. Най-интересната от които е „Петко Задгорски”, в която ще откриете произведения от бълграски класици, съвременни художници, както и най-богата колекция от икони в региона на Странджа. Други галерии са:”Бояджиев”, „Арт Стил”, „Богороди”, „Луна от корени” и „Пролет”.

За да усетите истинската неповторима атмосфера на града, задължително трябва да присъствате на фестивала през Септември или пък летните фестивал на малките форми-„Театър в куфар” или пък на триседмичния фестивал на операта и класическата музика.

Един приятен начин за разпускане в този град е да се разходите из забележителната Морска градина, с красиви цветя, дървета и различни склуптури. Често тук се провеждат международни фолклорни фестивали, както и част от програмата на известния „Златен Орфей”.

Нощен Бургас също има какво да предложи на своите гости- много на брой заведения, барове и ресторанти, разположени в централната част на града сред забележителни архитектурни постройки.

Летище Бургас се намира в бургаския квартал сарафово.

Видео Бургас