Самолетни билети до Баку, Азербайджан

Баку

Информация за Баку, Азербайджан

Баку е столицата на Република Азербайджан и един от най-големите градове в кавказкия регион.Условно всички забележителности на града могат да се разделят на три части: стария град, построеното през съветската епоха и модерния Баку.

Най-добрия начин да се стигне до там е със самолет, което се предлага от много авиопревозвачи. Лети се с модерни първокласни самолети, предлагащи билети бизнес клас и икономичен клас (съвсем по джоба на туриста).

Летище

  • Летище “Гейдар Алиев” се намира на 25 км. от града. От него до центъра най-бързо е с такси, или с маршрутно такси номер 135, с което се стига до метро-станция “28-ми Май”.

Веднъж седмично има директен полет до Баку, Азербайджан с авиокомпания Buta Airways

Метро

Метрото се състои от две действащи линии:”Червена” и “Зелена” с обща дължина 34.56 км. и 23 станции. Цената за едно пътуване е 0.20 маната.

Забележителности

В Баку има много хотели повечето от които са с изненадващо високо качество. Въпреки това тук може да се наемат стаи на доста разумна цена (50-80 долара за двойна стая). А иначе не липсват и хотели от ранга на Хаят и Радисън.

Столицата е заобиколна от десетки села на 10-15 км. от града. Повечето от тях са разположени край брега на Каспийско море и имат собствени санаториуми, пансиони, минерални бани и прекрасно благоустроени плажове. Най-посещавани са Khazar Golden Beach, Sahil Beach, Crescent Beach и Palma Beach, Barbados Beach, Jazzy Beach и Light Beach и плажния комплекс Aqua Park Shihov.

В града има няколко открити водни паркове-отлично място за семеен отдих. Разположеният на брега на Каспийско море AF Hotel-Aqua Park е най-големия воден парк в Азербайджан. Той е оборудван с 3 пързалки- “Камикадзе”, “Спускане от космоса” и “Фантом”, както и с ресторанти, барове, детски клуб, а екип от аниматори организира забавни конкурси. В друг от парковете-“Studio 2 Bavarius” покрай атракционите биха могли да се видят концерти на световни звезди от шоу-бизнеса.

Любителите на активния отдих могат да посетят “Metkarting” с неговите боулинг зала и писта за картинг. Шопинг-холиците ги очаква огромен брой магазини, а нощните птици – дискотеки и клубове сред които най-популярни са “N-Brothers”, “Amburan Beach Club”, “Capones”, “Sound Factory” и “Rich Club & Lounge”.За приятното прекарване сред природата има много градини, площади и паркове като: “Губернаторската градина”,”Планинския парк”, “Градините на Сабир”. “Парка Хусеин Джавид” и атракционите “Коала-парк” и “Луна-парк”.

В старата част на града се намира историческия и архитектурен резерват, често наричаният “Бакинския Акропол”-“Ичери Шехер”.

В крепостта се намира двореца от 12-ти век “Shirvan Shahs Palace”,”Девичата кула”, джамията от седми век “Баба Кухи Бакуви”, резиденцията на хановете на Баку, джамията “Чин”, “Керван сарая на Касим Бег” и “Банята на Касим Бег”, джамията “Бейляр” и много други джамии и минарета паметници на културата.

На 70 км. южно от столицата се намира Кобустан-огромен участък (около 100 кв. км.) с повече от 4000 уникални скални рисунки, скални крепости, пещери и могили. Рисунките са на повече от 10000 години. Сред най-интересните експонати е скалата с латински надпис разказващ за пребиваването в Кобустан на Центурий от Римския Легион през първи век.

На 30 км. североизточно се намира селището Сурахани с храмовия комплекс на поклонниците на огъня “Атешгах”. Също така интерес представлява и построеният върху сероводородни извори спа курорт Шихово.

Най-доброто време да се посети Баку е от май до септември. Тогава градът се вижда в цялата му красота огрян от лъчите на слънцето, и можете да се насладите на чистите плажове и прозрачната вода по Каспийското крайбрежие. Но това време на годината е идеално не само за почивка на плажа, но също и за туризъм в планината.

Желаем Ви безгрижно лято в Баку!

Резервирайте онлайн самолетни полети до Баку, Азербайджан чрез формата за търсене на Полети ТУК или на телефон 02439 50 41

Видео Баку