Самолетни билети до Бърно

БърноИнформация за Бърно

Бърно е втория по големина и много привлекателен град в Чешката република. Той е разположен в югоизточната част на страната близо до вливането на реките Svitava и Svratka. Градът е основан през 1243 г., но районът е населен още през пети век. Бил е крепост до средата на 19 век. След индустриалната революция Бърно става важен индустриален център на Моравия. Затова понякога го наричат Чешкия Манчестър.

Двата хълма Петров и Шпилберг доминират над града. На върха на хълма Петров се намира катедралата “Св. Петър и Павел, а на хълма Шпилберг е крепостта със същото име в бароков стил. До 1858 г. тя е била може би най-известния затвор на Австрийската империя. Центърът на града е пълен с ренесансови сгради, дворци, великолепни църкви и манастири. Заслужава да се посетят зеленчуковия пазар с фонтана Парнас, църквата на Св. Ян, двореца Дитрихщайн, августинския манастир и манастира на капуцините.

Името Бърно произлиза от древно-чешкото brne, което се превежда като „броня”. Легендата обяснява този факт с това, че Бърно е бил обкръжен от мощна крепост, създадена за отбраната на Моравия. Близо до града се намира живописния замък Славков по-известен с името Аустерлиц. Знаменитата кървава битка наречена „битката на тримата императори” се е състояла именно тук. Бърно е прославен със своите художествени галерии ( Моравската галерия, Галерия G99, Културен Център Бърно, Кабинет, При добрия пастир).

Кога да посетим Бърно?

От юни до септември в центъра на Бърно се провежда културно лято състоящо се от театрални фестивали, спектакли и многожанрови концерти. Тук се играят пиеси на Шекспир, под открито небе се провеждат ежегодни фестивали на симфоничната музика, организират се концертите Alternativa Brno, които отразяват съвременните музикални течения. В покрайнините на Бърно могат да се видят следи от чуждо влияние: писта, където се провеждат етапи от MotoGP, FIA GT, WTCC и Formula 2.

Какво да посетим в Бърно?

За любителите на хубавата храна Бърно е едно от най-добрите места на земята. Заслужава си да опитате от хубавият местен хляб в хлебарницата на Cejl 105, разположена в близост до трамвайната спирка Интер Спар.

Струва си също така и да се вкусят местните свински ролца-джолани с вкус на билки (мащерка, розмарин и риган). Те се отличават с уникалната си палитра от аромати и прекрасно вървят с чешката бира. Що се касае до десертите, в „сърцето” на Бърно пекат превъзходен черешов щрудел. Наблизо се предлагат изумителните ливански лимони с боровинки. Към всеки обяд туристът може да се наслади и на местните бири Staropramen, Budvar, Urquell. За най-добри ресторанти в Бърно се считат„Rialto Ristorante” и „U Kastelana”.

Любителите на шопинга избират Galerie Vankovka с ярките витрини, луксозни шоу-румове, известни марки и отлично обслужване. Търсачите на сувенири се отправят в Олимпия, където са изложени причудливите произведения на народните майстори. А гурманите предпочитат Billa, Interspar и Paneria, където се продават най-добрите екологични продукти от района на Бърно: прясно месо, риба, хрупкав хляб, местни вина. Изследването на забележителностите може да се съвмести и с посещение на летния пазар Zelny trh, където се провеждат ежегодни алкохолни дегустации, панаири и още много други разнообразни мероприятия.

Най-подходящото време за посещение на Бърно е Май-Септември, когато градът блести под слънчевите лъчи потънал в зеленина. За целта може да се избере маршрут от туроператор по шосе или със самолет.

Летище Бърно

Летището е на 10 км. от центъра, до който

се стига с автобус номер 76 или с такси. Стоянка на такситата има пред терминала.

Пътуване до България със самолет

През лятото може да резервирате евтини самолетни билети по маршрути Бърно – Варна –Бърно или Бърно – Бургас –Бърно с авиокомпания Smartwings