Домашни любимци в самолета

Ако желаете да превозвате домашни животни в самолета трябва предварително да упоменете това желание по време на вашата резервация, защото броят на едновременно превозваните домашни животни на борда на един самолет, е ограничен.
Животните се превозват в специални клетки (прави изключение само кучетата-водачи на хората с увредено зрение), отговарящи на тяхното тегло и размери. Когато купувате клетка, изберете такава клетка в която животното ще се чувства най-комфортно и ще може да ляга. За да намалите стреса, предизвикан от пътуването, купете клетката предварително, за да може животното да свикне с нея. За да повишите настроението на животното, по време на пътуването, сложете малка играчка.
За превоза на домашни любимци се заплащат такси, като цената зависи от теглото на животното в клетката.
Домашния любимец се превозва като пътнически багаж в кабината (теглото на домашния любимец с клетката, обикновено не може да превишава 8 кг.) или в багажното помещение на самолета (информация за допустимите размери на клетките при това превозване трябва да получите по време на резервацията).
Не забравяйте да вземете със себе си актуален паспорт на домашния любимец с информация за ваксините, поставени на животното и удостоверения от ветеринарен лекар, съобразени със законите на страната, от която излитате и на която кацате, както и на държавите, на които ще има междинно кацане.
Пътувайки до страни от Европейския Съюз, както и до Лихтенщайн, Андора, Исландия, Монако, Норвегия, Швейцария, Сан Марино, Ватикана, трябва допълнително да вземете паспорт на животинчето, съобразен със стандартите в Европейския Съюз, и да не забравяте, че животното трябва да има поставен микрочип (електронна система за идентификация) или отчетлива татуировка. Ако пътувате до Ирландия, Великобритания, Швеция и Малта, освен споменатите по-горе документи и микрочип, трябва да разполагате с актуални резултати от тестове на ниво антитела (периода, за който тези тестове трябва да бъдат направени е различен за всяка една от тези страни – преди пътуването задължително трябва да се запознаете със законите в избраната от вас държава, касаещи този въпрос). Информацията за лечения или ваксини в тази област трябва да бъде записана в паспорта.