Самолетни билети до Верона

Верона
Верона изт:cenisamoletnibileti.com

 Информация за Верона

Верона, е град във Венето – Северна Италия, близо до езерото Лаго ди Гарда. Той е с население приблизително от 265,000 и е един от седемте по-големи градове в региона. Централната част на града е 1.426 km2 и има популация от около 714.274.

Градът е една от основните туристически дестинации в тази част на Италия  благодарение на художественото си изкуство, няколко годишни фестивала и други атрактивни забавления.

Верона има влажен субтропичен климат, характерен за северна Италия. Летата са горещи, а зимите влажни и студени, макар че езерото Гарда оказва влияние със своя, така да се каже средиземноморски климат.

Заради своята структура и архитектура, Верона е наградена с това, да бъде част от световното наследство на UNESCO.

Верона запазва много древни римски монументи, които вече не са в употреба, но голяма част  от тях и от средновековните постройки са били унищожени в опустошителното земетресение на 3-ти Януари 1117 година, което довело до масивно престрояване на града в стила на римската архитектура.

Забележителности

Забележителностите на града са много. Тихата красота на извисяващите се древни сгради и здания запленява  всеки и го оставя без дъх със своята изящна архитектура.

Arco dei Gavi  е древна постройка във Верона, построена според сведенията от знатно римско семейство, които някога са живели в града в началото на Via Postumia ( Via Postumia е бил стар римски път в северна Италия, построен през 146 пр.хр) . Пътят водел към града, а през средновековието Arco dei Gavi  се използвала като порта в стените на града.

Castelvecchio, което буквално значи „стар замък” е замък, намиращ се във Верона и е бил най-важната военна конструкция за времето си. Замъкът е мощен и не особено богато декориран и е една от най-видните примери за готическата архитектура.

Basilica of San Zeno Maggiore се счита за една от най-големите постижения на римската архитектура и е посветена на патрона на Верона – св. Зенон, там са погребани и мощите му. Базиликата доминира със своята седемдесет и два метрова камбанария.  Закаленият веронски камък дава топъл, златен блясък на зданието, а умерените линии на колоните, корнизите и галерията със своят двоен прозорец дават на фасадата дъх на хармонична елегантност.

Малката базилика наречена Romanesque Basilica of San Lorenzo е една от най-красивите и важните във Верона. Тя датира от около 1177, но е построена на мястото на друга църква, част от която все още съществува. Църквата е построена от редуващи се тухли и камък и има две цилиндрични кули. Вътре атмосферата е доста строга, но тиха и спокойна.

Верона е и местото, където се развива прочутата романтична история на Ромео и Жулиета. Там се намира и балконът на Жулиета, за който се твърди, че има историческа връзка с измислените герои. Мястото е често посещавано от влюбени. Там е и бронзовата статуя на Жулиета, която се докосва за късмет.

Летище

Летище Верона – Verona Airport (IATA: VRN, ICAO: LIPX) още известно и като Valerio Catullo Villafranca Airport или просто  Verona-Villafranca Airport се намира на около 5км югозападно от Верона  През 1999 година летище Valerio Catullo достига до втора позиция в специалната класификация за чартърни полети след тези на Милано и Рим. През 2006 година  три милиони пасажери се възползват от летището за първи път, през 2007 година броят е 3,510,259.

Пътуване

Най- евтиния начин да стигнем до Верона е с полет на wizz air до Тревизо, Италия и пътуване с влак до Верона, което е с продължителност около един час.

Резервирайте полет до Верона, чрез формата за търсене на самолетни билети ТУК или на телефон 02439 50 41

Верона – Видео