Самолетни билети до Манчестър

Самолетни билети до Манчестър ManchesterМанчестър – Градът склад

Манчестър се намира в северозападна Англия. През 2008 населението на града е около 464, 200 жители. Манчестър е седмият по-големина на популацията град в Англия. Първите писмени данни за историята на Манчестър датират от времето на Римския форт Мамуциум. През 19 век Манчестър започва да нараства с бързо темпо, в резултат на бума в текстилното производство по време на индустриалната революция.  В резултат на съвпадението с урбанизацията на Манчестър, която съвпада с Индустриалната революция и Викторианската епоха, Манчестър става първият индустриализиран град. Днес  Манчестър е център на изкуствата, медиите, висшето образование и търговията. В анкета сред бизнес лидери от Великобритания,  Манчестър е смятан за най-доброто място в Обединеното Кралство, където да започнеш бизнес. В доклад от Manchester Partnership, публикуван през 2007 се вижда че градът е „икономически най-бързо растящият град „. Той е третият най-посещаван град на Обединеното Кралство и най-посещаваният в Англия след Лондон. Манчестър има и два първокласни футболни отбора. Това са Манчестър Юнайтед и Манчестър Сити. Манчестър има своите прякори, явно показатели за самия град. Това са „cottonpolis”, което може да се преведе „ памучният-полис” и “градът-склад”. Мотото на града е „Чрез мъдрост и усилия”.

Летище

Манчестър и северозападна Англия се обслужват от летище Манчестър.

  • Manchester Airport (IATA: MANICAO: EGCC) е най-натовареното летище по отношение на пасажерски трафик в Обединеното Кралство извън Лондон, обслужващо над 20 милиона пасажера годишно.  Летището обслужва нон стоп разписанието от полети към дестинации в Европа, Северна Америка, Африка, Южна Азия, Карибите, Близкия и Далечния Изток. Малка част от летището се простира до Cheshire East. Летището е започнало работа през 1938, като първоначално е било известно под името Ringway Airport. През Втората Световна война е  било наречено RAF Ringway, а между 1975 и 1986 се е наричало Manchester International Airport. Летището е собственост на Manchester Airports Group ( MAG ) и се управлява от тях. MAG е холдингова компания и е собственост на 10 градски квартални съвета от община Манчестър, както и е най-голямата самолетна група, която е британска собственост.  Всеки от тези градски съвети има свой герб, с който е представен чрез банери окачени на лампи по пътя към летището. Летище Манчестър е печелило награди като World’s Best Airport 1995 и Travel Weekly Globe Awards’ UK Best Airport 2008. Летището има две паралелни писти и три терминала.

Транспорт

Манчестър се обслужва от железопътен транспорт на много добро ниво. Manchester Picadilly е била най-заетата спирка извън Лондон през 2005 и 2008. Местният оператор Northern Rail обслужва цяла северна Англия, други национални оператори в областта са Virgin Trains. Над 50 автобусни компании развиват дейност на територията на община Манчестър. Голямата мрежа от канали останала от Индустриалната Революция в наши дни се използва главно за удоволствие и забавление. Корабният канал на Манчестър е отворен, но трафикът в горните части е слаб. Икономиката на града се поддържа и от нощният живот. Пивоварни, бирарии, барове, клубове получават активна поддръжка от месните власти. Над 500 лицензирани обекта имат общ капацитет от 250 000 посетителя, като 110-130 000 посетителя идват през типичен уикенд. Тази индустрия има оборот от 100 милиона паунда и осигурява работа на 12 000 човека.

Пътуване от България

Ако ви се налага да пътувате от София до Манчестър, най- доброто решение е с нискотарифната компания easyJet.

Резервирайте полет до Манчестър, чрез формата за търсене на самолетни билети ТУК или на телефон 02/439 50 41

Манчестър