Самолетни билети до Хага

Информация за Хага
Самолетни билети до Хага hague

Хага е третият по големина град в Нидерландия, след Амстердам и Ротердам с население от  485,818 (от Май 31, 2009) и  район от около 100 км. Намира се в западната част на страната в провинцията на Южна Холандия. В Хага е разположено седалището на правителството, а градът е известен като административната столица на страната.

Хага води началото си от  1230 година, когато Флорис IV Холандски купува земя в близост до езеро с намерението да построи там  ловна резиденция. През 1248 година Уилям II решава да разшири границите на резиденцията, превръщайки я, в замък.

По-късно холандските графове използват Хага за техен административен център и  резиденция, когато са в Холандия. Градският живот на Хага е съсредоточен около Hofvijver и Binnenhof, където се намира и парламентът.

Хага е най-големият холандски град с достъп до Северно море и разполага с два специални плажни комплекса. Scheveningen се намира в северозападната част на град и е известно и посещавано място от туристи и млади хора , с посещаемост от над десет милиона годишно. Може би това е причината, поради която дори местните понякога бъркат  Scheveningen за самостоятелен град. Kijkduin, намиращ се на югозапад е другият туристически  комплекс на Хага. Той е доста по-малък и се посещава главно от местните.

По-старите части на града имат характерните широки и дълги улици. Сградите обикновено не са повече от триетажни. През Втората Световна Война голяма част от западна Хага е унищожена от германците.

Хага допринася изключително много за международната политика и е дом на повече от  сто и петдесет международни организации. През 1899 година е обявен за „международен град на мира и справедливостта” , когато първата Световна конференция на мира се състои в Хага.

Забележителности

Хага разполага и с не малко забележителности, на които да се наслади всеки един посетител на града.

Madurodam е миниатюрен град, намираш се в Scheveningen и представлява модел на холандски град в мащаб 1:25 и  съдържа типични сгради и забележителности, които могат да се намерят из страната.

Кралската галерия Mauritshuis (на английски “Maurice House”) е музей, разполагащ с голяма и разнообразна художествена колекция. Съхранява имена като Йоханес Вермеер, Ян Стийн и Франс Халс.

Хага няма обичайната за голям град репутация на оживен нощен център. Това се обяснява с липсата на университети в града. Нощният живот е ситуиран около трите главни площада в центъра на града –  the Plein , the Grote Markt, и  Buitenhof. The Plein разполага с няколко тротоарни кафета, където често могат да бъдат забелязани политици. Grote Markt е осеян със столове и маси през лятото и през зимата. В Buitenhof се намира популярното кино  Pathe Buitenhof cinema и ресторанти и барове в близост.

През Януари в града се повежда The Hague International Model United Nations, а през Юли Jazz in de Gracht, което е международно двудневно културно събитие, където различни джазови групи изпълняват музиката си на различни места в града между Passantenhaven и Zuidwal.

Пътуване до Хага

  • Летище Ротердам – Хага – Rotterdam The Hague Airport (IATA: RTM, ICAO: EHRD) е най-близкото летище до Хага, но е труднодостъпно с градски транспорт. С няколко директни влака на час, от жп гарата Hollands Spoor and Centraal,
  • Amsterdam Airport Schiphol (IATA: AMS, ICAO: EHAM), което е и най-голямото летище в Нидерландия, е по-често употребявано от хора които пътуват за и от Хага.

Най-евтиния начин да летите до Хага е, чрез полет на Wizz air до Айндховен, след това се прикачвате на влак до Хага.

Резервирайте полет до Хага, чрез формата за търсене на самолетни билети ТУК или на телефон 02439 50 41

Видео Хага – двореца на мира