Самолетни билети до Анкара, Турция

Самолетни билети до Анкара, Турция ankaraАнкара, Турция

Анкара е столица на Турция и втори по големина град в държавата след Истанбул. Преброяване през 2007 година посочва, че жителите на Анкара са 4,751, 360 човека. Градът има 8 района и служи за столица на провинция Анкара. Анкара има голямо икономическо и индустриално значение и е център на турското правителство и дом на всички чуждестранни посолства. Анкара е важен кръстопът на търговията, стратегически разположен в центъра на турските магистрали и жп линии и служи като пазарен център за заобикалящите го селскостопански райони. Градът е известен с вълната от ангорска коза, уникалните ангорски котки и зайци, крушите, меда и мускатовите лози. Историческият център на Анкара се намира на стръмни каменисти скали, които се издигат 150 метра над нивото на равнината. Градът се намира на 351 километра от Истанбул, който е най-големия град в Турция. Въпреки, че се намира в едно от най-сухите места в Турция и е заобиколен главно от ниска растителност, като изключим залесените райони в южната периферия, Анкара е считан за зелен град по отношение на зелени площи на глава на населението, като на всеки се падат по 72 квадратни метра зеленина. Анкара е много стар град с археологически обекти от различни култури. Хълмът, който гледа към града има останки от стар замък, което допринася допълнително за живописността на гледката. Една от най-забележителните архитектурни ценности от миналото е храма на Август и Рим, който датира от 20 век преди Христа и също е познат под името Monumentum Ancyranum.

Транспорт

Летище – Главното летище на Анкара е Esenboga International Airport. То е разположено на северо-изток от самия град.

Автобуси – Автобусният терминал Анкара интерсити е важна част от автобусната мрежа, която покрива всеки квартал в града.

Влакове и метро – Централната жп гара на турските държавни железници се нарича „ Ankara Gari” и е най-важната точка свързваща западните и източните части на страната. Крайградските райони се обслужват от влакове. Те и двете линии на метрото превозват дневно над 300 000 пътуващи граждани на града и негови гости. Подготвят се три допълнителни линии на метрото, които да поемат потока от пътници и да направят придвижването по-удобно.

Забележителности

Както вече споменахме в Анкара има много забележителности. Освен храма на Август и Рим, за които споменахме в началото, туристите биха се заинтересували и от Римския Театър. Цитаделата на Анкара, която има много древен произход също заслужава внимание от страна на туристите. Както във всеки град, който е бил част от Римската империя и тук има Римска баня. Банята е класическа и е построена по времето на император Кракала, през 3-ти век след Христа в чест на Асклепиус, бог на медицината. Другa интересна забележителност е колоната на император Юлиян, която е издигната в чест на посещението на Юлиян в града през 362 година преди Христа. В Анкара колоната е известна и под названието Belkis Minaresi, което в превод означава  „колоната на Савската царица”.

Пътуване със самолет до Анкара, Турция

Резервирайте полет до Анкара, чрез формата за търсене на самолетни билети ТУК или на телефон 02/439 50 41

Видео от Анкара, Турция