Самолетни билети до Истанбул, Турция

Самолетни билети до Истанбул, Турция istanbulИстанбул, Турция

Истанбул, който е още исторически познат като Цариград или Константинопол е най-големият град в Турция и петия по големина град в света с население 12.8 милиона души. Истанбул е културният, икономически и финансов център на Турция. Истанбул се намира на Босфора и има естествено пристанище познато като Златният рог. Градът е разположен и на европейската и на азиатската страна на Босфора и е единственият метрополис в света, който е разположен на два континента. През своята дълга история Истанбул е служил като столица на Римската Империя ( 330-395), Източната Римска империя ( Византия ) за периодите 395-1204 и 1261-1453, Латинската империя (1204-1261) и Отоманската империя ( 1453-1922). Градът е избран за столица на европейската култура за 2010 година. Историческите райони на Истанбул са присъединени към списъка на ЮНЕСКО за световно наследство през 1985.

Транспорт

Летища – Истанбул има две международни летища. По-голямото е Ataturk International Airport, което се намира на европейския континент на около 24 километра западно от градския център. Когато е било построено, летището е било на западния край на града, но в момента е в неговите граници. По-малкото летище е Sabiha Gokcen International Airport, което се намира от азиатската страна на града. Летището е на приблизително 45 километра от европейския център на града.

Навигация – морският транспорт е от огромно значение за Истанбул, тъй като града е практически заобиколен от всички страни от вода. Много истанбулци живеят от азиатската страна на града, но работят в европейската и обратно и биват превозвани от пътнически фериботи.

Пътища – Път D100 и европейски маршрут E80 са главните връзки между Европа и Турция. Има и две магистрали които заобикалят града.

Железопътен транспорт – През 1883, белгийския предприемач Жорж Нагелмакерс, стартира жп линия между Париж и Истанбул, като първоначално използва параход за да превозва пътниците от Варна до Истанбул. През 1889 жп линията е завършена и минава през Букурещ за на път Истанбул. Маршрутът е познат като Ориент Експрес. Днес Sirkeci Terminal  на Турските Държавни Железници, който първоначално отваря врати, като крайна спирка на Ориент Експрес е крайна точка на всички линии от европейската страна. Отвъд Босфора, Haydarpasa Terminal служи като начална точка на маршрути към Анкара. Жп линиите от европейска и азиатска страна се свързват е жп ферибот през Босфора, който ще бъде заместен от подводен тунел към 2012.

Трамваи – трамваите започват са се ползват в Истанбул през 1869, като през годините този тип транспорт се развива и се отварят нови линии.

Метро – строежът на истанбулското метро започва през 1992, като първата завършена секция влиза в експлоатация през 2000 година. Това е линията Таксим – Левент с дължина 8.5 километра и има 6 станции. През 2000 година обслужването на метрото започва с 8 машини, като те са минавали на всеки 5 минути и са транспортирали 130 000 пасажера дневно. През 2009 в метрото вече се използват 34 машини. Северното разширение от Левент до Маслак отваря на 30 януари 2009 година. Южното разширение от Таксим от Йеникапъ през Златния рог е завършено до спирка Бейоглу, която е въведена в експлоатация на 30 януари 2009. В момента метрото има 10 спирки в експлоатация откъм европейската част на града, като 6 нови спирки от европейската и 16 нови спирки от азиатската част са в процес на стоеж.

Пътуване със самолет до Истанбул, Турция

Турските авиолинии и Турската нискотавифна авиокомпания Пегасус еър извършват директни полети до Истанбул, Турция

Резервирайте полет до Истанбул, чрез формата за търсене на самолетни билети ТУК или на телефон 02/439 50 41

Истанбул
Date Published: 02/01/2013
Истанбул мост между миналото и бъдещето. Заслужава си да се посети.
4 / 5 stars

На пазар в Истанбул, Турция – Видео