Самолетни билети до Порто, Португалия

Самолетни билети до Порто, Португалия PORTOПорто, Португалия

Порто е втория по големина град в Португалия и столица на район Норте. Заедно с Лисабон, Порто е един от двата „глобални града” на Португалия. Градът се намира в естуара на река Доуро, в северна Португалия. Тъй като, градът е най-голям в региона, той е считан  и за негов икономически център и за център на културата.  Населението на града според преброяване от 2008 година е около 220 000 хиляди жители. Историческият център на Порто е обявен за „Световно наследство” от ЮНЕСКО през 1996.  Един от най-известните продукти на Португалия – портвайнът носи името на града, тъй като се произвежда в региона. Латинското име на Порто, Portus Cale, е първоизточника на името цялата държава Португалия.

Забележителности

Катедралата Опорто е една от най-старите сгради в града.  Бароковият стил е добре представен в града чрез изящните вътрешни декорации на църквите Св.Францис и Св.Клара, Епископският дворец, и други. Неокласицизмът и романтизмът на 19ти и 20ти век също добавят интересни монументи в пейзажа на града, като великолепия Борсов Дворец, болницата Св. Антъни, общината, сградите на площада на Свободата, Кристалния дворец и други. Основна туристическа атракция са обиколките в Борсовия дворец ( Palacio da Bolsa ) и в частност Арабската стая. През 2001 година  Порто е културна столица на Европа. Много от старите къщи на града са пред риск от разруха. Популацията в община Порто е намаляла с близо 100 000 жители от 80те години насам за сметка на увеличаването на постоянните жители  на околностите на града и сателитните му градчета.

Климат

Порто има средиземноморски климат през летния сезон със значително количество валежи през зимата. В резултат на този климат летата в Порто са топли и сухи, а зимите са дъждовни и меки. Лятото е обикновено слънчево със средни температури между 15 и 27 грауса по Целзий, но температурата може да достигне и до 37 градуса по време на спорадичните топли вълни. Близките плажове са често ветровити и обикновено са по-хладни от градските райони. Дневните температури през зимата могат да варират средно от 5 до 14 градуса по Целзий, но рядко температурата пада под нулата. Времето е често дъждовно за дълги периоди, въпреки че има и периоди със слънце.

Летища в Порто

Порто се обслужва от летище Francisco de Sa Carneiro Airport, което се намира в Pedras Rubas, на разстояние от 15 километра от центъра на Порто. Летището е превъзходно съоръжение, което е било ремонтирано и освежено за европейското първенство по футбол през 2004.

Транспорт

Влакове – главната жп станция на Порто е в Campanha, в източната част на града. От там има връзка чрез друг транспорт за центъра на града.

Метро – В момента има 5 отворени линии, като всички започват от Estadio do Dragao ( дом на ФК Порто ).  Цялата дължина на мрежата е 60 км, като има 68 станции, което я прави най-голямата метро-система в страната.

Автобуси – града има широка автобусна мрежа, която е ръководена от Sociedade dos Transportes Colectivos do Porto. Има и някой малки компании, които оперират на пазара. В миналото в града е имало също и тролейбуси.

Трамваи – трамвайната мрежа от която е запазена само туристическа линия покрай бреговете на Доуро е най-старата на иберийския полуостров със строеж започнал на 12ти септември 1895.

Пътуване до Порто

Най-евтиния и бърз вариянт да стигнем до Порто е като летим София до Барселона илиМадрид с нискотарифната авиокомпания wizz air от там се прикачваме  на нискотарифната авиокомпания ryanair до Порто.

Резервирайте полет до Порто, чрез формата за търсене на самолетни билети ТУК или на телефон 02439 50 41

Видео от Порто, Портогалия