Самолетни билети до Санкт Петербург, Русия

Самолетни билети до Санкт Петербург, Русия santСанкт Петербург

Санкт Петербург е руски град намиращ се на брега на река Нева, в Финландския залив. Градът е носил имената Петроград и Ленинград, а в момента често се нарича Петербург или просто Питер. Градът е основан от руския цар Петър Първи на 27ми Май, 1703 година, като е бил столица на Руската империя повече от 200 години. Петербург престава да бъде столица на Русия след Октомврийската революция. Той е втория по големина град в държавата с население от 4.6 милиона жители, и четвъртия по големина в Европа след Истанбул, Лондон и Москва. Петербург е главен европейски културен център и важно руско пристанище на Балтийско море. Градът в често описван, като най-западния град на Русия. Петербург е най-северния град в света, в който живеят над един милион жители. Санкт Петербург е дом на Ермитажа, най-големия музей на изкуството в света. Тъй като Санкт Петербург е бил столица на Русия повече от 200 години, често го наричат „Северната Столица” или „Северната Венеция”. Голям брой чуждестранни посолства, международни корпорации, банки и друг вид бизнеси се намират в Питер.

Транспорт

Санкт Петербург е важен транспортен център. Първата руска железница е била построена тук през 1837 година и от тогава градската транспортна инфраструктура продължава да се разраства заедно със самият град. Петербуг има сложна система от пътища и жп линии, като системата включва тролеи, метро и речен транспорт.

Железопътен транспорт – градът се обслужва от пет различни железопътни терминала: Балтийски, Финландски, Ладожски, Московски и Витебски. От Петербург има международни жп връзки до Хелзинки и Берлин, както и до всички бивши съветски републики. Жп линията до Хелзинки е построена през 1870 година и пътува по три пъти на ден, като продължителността на пътуването е около пет часа и половина. Жп линията Москва – Санкт Петербург отваря през 1851 година, като пътуването до Москва е от 4,5 до 9 часа.
През 2009 руските железници стартират високоскоростна линия която да обслужва маршрута Москва-Санкт Петербург. Новият влак, познат под името Sapsan, е дериват на популярния Siemens Velaro влак, различни версии от който обслужват много европейски държави.

Въздушен транспорт – Санкт Петербург се обслужва от Международно летище Пулково ( Pulkovo International Airport) и от 3 по-малки търговски и товарни летища намиращи се в предградията на града.
Летище Пулково е отворено за пътници през 1931 година. За 2007 година летището е четвъртото по заетост в Русия след московските Домодедово, Шереметиево и Внуково. Пулково има два терминала, един за международни и един за вътрешни линии и е считано за едно от най-модерните летища в Руската Федерация. Има редовна 24 часова автобусна линия, която свързва летище Пулково и центъра на града всеки един ден от седмицата.

Воден транспорт – Градът се обслужва и от товарно и пасажерско морско пристанище в залива на Нева, речно пристанище по Нева, и десетки малки пасажерски спирки на двата бряга на реката.

Пътища и обществен транспорт – Транспорта в Петербург се обезпечава и от развита мрежа от автобуси, трамваи и тролеи, както и няколко стотин маршрута обслужван от маршрутки.

Резервирайте полет до Санкт Петербург, чрез формата за търсене на самолетни билети ТУК или на телефон 02/439 50 41

Из красотите на Санкт Петербург