Aegean Airlines

Aegean Airlines agen

Aegean Airlines

Aegean Airlines са най-голямата гръцка авиолиния по отношение на брой самолети и брой превозени пътници. Тя има редовни и чартърни линии от Атина и Солун до други основни гръцки дестинации и до определен брой европейски дестинации. Главната база на компанията е на Eleftherios Venizelos International Airport в Атина, с друга база на Thessaloniki International Airport Macedonia. През 2008 година компанията е превозила 5,978, 083 пасажера надминавайки за първи път конкурента си Olympic Airlines, която превозва 5, 265, 729 пътника. През 2009 година Aegean Airlines превозва 6, 600, 000 пътника. Aegean Airlines е основана като Aegean Aviation през 1987 година, като първоначално е специализирала в областта на бизнес/ВИП полетите и медицинските полети. На 17-ти февруари 1992 година, компанията става първата на която е издаден независим лиценз за гръцки авиооператор. След закупуването и от Василакис Груп през 1994, компанията провежда ВИП полети от Атина до всяка точка на света със собствен самолет Learjet. Името Aegean Airlines се въвежда със старта на редовни пътнически полети през Май 1999. Първите търговски полети са от Атина до Хераклион, Крит, Солун. След сливане на Aegean и Cronus Airlines, компанията оперира за кратко като Aegean Cronus Airlines до момента на пълната интеграция.

От 2005 година , компанията е в партньорство с Lufthansa и предлага участие в Miles&More програмата за лоялни пасажери. Следват споразумения с TAP Portugal и Brussels Airlines. През Февруари 2010 година, започва дискусия за съвместна работа на Aegean Airlines и Olympic Air, пораждайки слухове за евентуално сливане. На 22-ри февруари, двете компании обявяват, че са постигнали съгласие за сливане. Новата компания ще носи името и марката на Olympic след транзитен период, в който ще се използват и двете марки. След изтичането на този период марката Aegean няма да се използва повече. Съглашението чака одобрение от Европейската комисия, като се очаква, че сливането ще бъде финализирано и новата компания ще започне да функционира към октомври 2010 година. Aegean e приета и е започнала процес на присъединяване към Star Alliance, който трябва да завърши към юни 2010. Процесът ще продължи с включването и на двете сливащи се компании въпреки връзките на Olympic със SkyTeam. Aegean има 34 самолета в наличност към момента и се очакват още 5, които са поръчани. Самолетите са предимно Airbus А320-232, Airbus A321-232, както и ATR-72-500 и BAE Avro RJ100.

Резервирайте полет на авиокомпания Aegean Airlines, чрез формата за търсене на самолетни билети ТУК или на телефон 02/439 50 41

Реклама на Aegean Airlines