Самолетни билети до Болония

Самолетни билети до Болония boloniaБолоня,Италия

Болоня е главния град на областа Emilia-Romagna намираща се в долината По в Северна Италия. Градът се намира между река По и Апенините, или по-точно между реките Рено и Савена. Градът е дом на най-стария университет в западния свят, Болонския университет основан през 1088. Болоня е един от най-развитите градове в Италия и често заема челни места в класации, като например тази за най-добър град за живеене в Италия. Градът заема 5-то място през 2006 и 12-то място през 2007, като участници в класацията са 103 италиански града. Високата оценка за града е в следствие от неговите силни индустриални традиции, широката гама силно развити социални услуги, както и географската локация на града – пресечна точка на най-големите магистрали и жп линии в Италия. Болоня е жизнен и космополитен студентски град и има богата история в областта на изкуството, готвенето, музиката и културата. През 2000-та година, Болоня е Европейска Столица на Културата.

Климат

Климатът на Болоня е влажен и суб-тропичен, характерен за вътрешните равнини на Северна Италия, като летата са горещи, а зимите са студени и влажни.

Транспорт

Болоня е дом на Guglielmo Marconi International Airport. Летището се намира на приблизително 6 км. в северозападна посока от центъра на града и на около 200 км от Милано. Летището е кръстено на Guglielmo Marconi, местен електро-инжинер и Нобелов лауреат. Летището е разширено през 2004 г за да може да приема по-големи самолети. Това е 10-тото по заетост летище в Италия, като за 2007 г. през него са минали 4 милиона пасажера.

Централната жп гара на Болоня е считана за една от най-важните в Италия поради стратегическото и разположение

Население

През 2009 са преброени 374 944 жители на града от които 46.7 % са мъже, а 53.3 % са жени

Кухня

Болоня е известна с кулинарните си традиции. Тя е дала името на сос болонезе, а в региона се произвеждат различни салами, прошуто и мортадела. Част от местните специалитети включват тагиатели, лазаня и тортелини.

Нощен живот

Големият брой студенти живеещи в Болоня допринасят за един по-разнообразен нощен живот. Няколко от баровете има специални Еразмус вечери посветени на международните студенти, които са в Болония на обменни начала. В града има множество клубове, всеки от които с различен стил и музика за всеки вкус. Интересно е, че клубовете са отворени до късно и са пълни със забавляващи се хора, като много от посетителите пристигат често след  един часа вечерта.

Култура

През вековете Болоня придобива прякорите „учения” заради известния си университет, „дебелия” заради кухнята си и „червения” заради цвета на покривите в историческия център награда.  Последният прякор се отнася и за политическата ситуация в града, тъй като след Втората Световна Война и до избора на дясно-центриски кмет през 1999, градът е бил смятан за бастион на социализма и комунизма. Болоня е един от първите европейски градове, които експериментират с концепцията за безплатен обществен транспорт. През 2006 Болоня е избран от ЮНЕСКО за град на музиката.

Как да стигнем до Болоня?

Най-евтиния начин да стигнем до Болоня със самолет е, като си купим самолетен билет на нискотарифната компания Wizzair София – Болоня.

Полетите се извършват всеки вторник,четвъртък и събота.

Ако самолетния билет е резервиран поне един месец предварително, цената му може да започне от 10евро.

Резервирайте полет до Болоня, чрез формата за търсене на самолетни билети ТУК или на телефон 02/439 50 41

Снимки от Болоня, Италия