Самолетни билети до Страсбург

Страсбург
Страсбург Изт.:flickr.com Потр.:Foto Martien

Туристическа информация за Страсбург (Забележителности, Самолетни билети и др.)

Страсбург е главен град и столица на Елзас, намиращ се в североизточна Франция, в близо до границата с Германия. През 2006 са преброени 638 670 жители в градския район. Страсбург е седалище на няколко европейски институции, като Съвета на Европа ( с неговия Европейски Съд за Човешки Права, Европейски Директорат за Качество на Лекарствата и Европейската Аудио-визуална Обсерватория), Европейския парламент и Омбудсмана на Европейския Съюз. Страсбург е важен производствен и инженерен център. Той е важен и за пътната, железопътната и речната комуникация. Пристанището на Страсбург е второто най-голямо пристанище разположено на река Рейн след  това на Дюисбург, Германия. Града е седалище на Централната Комисия за Навигация по река Рейн. Историческия център на Страсбург е класифициран като част от Световното Наследство на ЮНЕСКО през 1988. Това е първия път, когато такава чест е оказана на цял градски център. В Страсбург има и влияние на немската култура. Университета на Страсбург е в момента най-големия във Франция. Името на Страсбург е от немски произход и означава  „Град ( на кръстопът)  от пътища”.  Страсбург има собствено летище, което обслужва главните вътрешни линии, както и международни дестинации  в Европа и северна Африка. Самото летище е разположено в Ентцхайм на около 10 км в посока запад-северозапад от Страсбург. Жп транспорта обслужва линии от Страсбург до Оффенбург и Карлсруе в Германия, както и до Метц, Париж и Базел. Градският транспорт на Страсбург се обслужва от модерно изглеждащи трамвайни системи, които се контролират от регионална компания. Предишната трамвайна система е била в експлоатация от 1878 до 1960 и е следвала малко по-различни маршрути. Трамвайната система, която сега пресича историческия център на града допълва алеите за крос и колоездене. Центърът е преустроен в зона, в която пешеходците имат приоритет, което стимулира колоезденето и вървенето, като прави тези начини за транспорт по-удобни, сигурни и приятни.

Страсбург е център на хуманизма и има дълга традиция в образованието, като съчетава френските и немските интелектуални традиции. Въпреки, че Страсбург е анексиран от кралство Франция през 1683 г., градът остава свързан с Германия и през  18ти век и университета привлича много студенти от Свещената Римска Империя, включително и Гьоте, Меттерних и Монтгелас. В наши дни Страсбург е известен с това, че предлага най-добрите университетски курсове във Франция. До януари 2009, в Страсбург има три университета с приблизително  48 500 студента ( 2007 ) – Университет Луи Пастьор, Университет Мария Блох и Университет Роберт Шуман. От 1ви януари 2009, тези три университета се обединяват и създават Университета на Страсбург.

Библиотеката в Страсбург е втората по-големина в страната след Националната Библиотека на Франция. Тя съдържа 3 000 000 заглавия. Основана е от немската администрация след пълното разрушаване на предишната общинска библиотека през 1871 и има уникален статут на едновременно студентска и национална библиотека.  Интересен факт е създаването на Евро-областта Страсбург-Ортенау. Франция и Германия комбинират община Страсбург и област Ортенау в частична обща администрация. Комбинираната популация на Евро-областта наброява 884 988 жители според последните официални статистики.

Резервирайте полет до Страсбург, чрез формата за търсене на самолетни билети ТУК или на телефон 02 439 50 41

Снимки от Страсбург