Самолетни билети до Чехия

Прага замък
Изт.: flickr.com, автор: Franz ST

Чешка република

Чешката република е страна в Централна Европа. Тя граничи с Полша на североизток, Германия на запад и северозапад, Австрия на юг и Словакия на изток. Чехия е член на НАТО от 1999 и на Европейския Съюз от 2004. Чехия е и член на Организацията за Сигурност и Сътрудничество в Европа. От 1ви януари 2009 до 1ви юли 2009 Чехия е държала председателството на Съвета на Европейския Съюз.

Чехия се формира в края на 9ти век. Страната достига най-големите си териториални граници през 13ти и 14ти век. След  1526, тя бива интегрирана в Хабсбургската монархия, като една от трите основни части заедно с Австрия и Унгария. Независимата република Чехословакия се формира през 1918, след колапса на Австро-унгарската империя след края на Първата Световна Война. Следва Втората Световна Война, през която Германия окупира Чехословакия. През 1948 г. Чехословакия става държава с комунистическо управление. През 1968 недоволството кулминира в събитията познати на всички като „Пражката пролет” завършили с инвазията на войски от Варшавския договор, които остават в държавата до 1989. Следва колапса на комунистическия режим. На 1ви януари 1993 Чехословакия мирно се разделя на Словакия и Чешка република.

Инфраструктура

Ruzyne International Airport е главното международно летище в страната.  През 2007 г. то е посрещнало 12.4 милиона пасажери, което го прави едно от най-натоварените летища в Централна Европа. Като цяло, Чехия има 46 летища с пътно покритие, а шест от тях са международни. Чешкият железопътен оператор превозва около 180 милиона пасажера годишно.  Неговата товарна дивизия е петата по големина в Европейския Съюз. С 9 505 км железопътни линии, Чехия има една от най-гъстите железопътни мрежи в Европа.

Туризъм

Чешката икономика получава значителни доходи от туризъм. През 2001 общите приходи от туризъм достигат 118.13 милиарда чешки крони, съставяйки 5.5% от БВП и 9.3% от общите експортни печалби. Туристическата индустрия предлага работа за над 110 000 души, което е над 1% от населението на цялата държава. През 2008 г. има спад в броя на посетителите на Прага, най-вероятно заради силната чешка крона, правейки цените твърде високи за посетителите.  Прага е сравнително сигурен град, като повечето части на града са безопасни дори и по тъмно. Като цяло в Чехия нивото на престъпленията е ниско. В страната има няколко центъра на туристическа активност. Историческият град Прага е основна дестинация, а освен това градът е и най-честото място  от където посетителите влизат в страната. Повечето градове също привличат туристи, но определени курортни градове като Карлови Вари са предпочитана дестинация. Други предпочитани забележителности са много замъци. В страната се провеждат множество куклени фестивали. Имената на бирата Бъдуайзер произлиза от името на чешки град.

Кухня

Чешката кухня е белязана от силния акцент на месните ястия. Свинското е често срещано, а говеждото и пилешкото са също популярни. Сервират се и гъски, патици, зайци и дивеч. Рибата се консумира рядко с изключение на пъстърва и сом, които се приготвят по Коледа. Освен сливовица, чешка бира и вино, чехите произвеждат и два уникални чешки ликьора Ferner Stock и Becherovka. Kofola е местно безалкохолно питие, което се конкурира с Кока Кола и Пепси.

Резервирайте полет до Чехия, чрез формата за търсене на самолетни билети ТУК или на телефон 02/439 50 41

Туристическа информация за Карлови Вари, Чехия