Самолетни билети до Швеция

Самолетни билети до Швеция shvecia
Изт: flickr.com Авт.: Diesmali

Швеция

Швеция, официално Кралство Швеция е северна страна разположена на скандинавския полуостров. Швеция граничи с Норвегия на запад, Финландия на североизток, има водни граници с Дания, Германия и Полша на юг и Естония, Литва, Латвия и Русия на изток. Швеция също така е свързана с Дания посредством мост-тунел през ?resund. Със своите 450 295 кв.км. Швеция е третата по големина страна в ЕС, по отношение на площ, като има популация от 9.4 милиона жители. Швеция има ниска гъстота на населението – 21 жители на кв.км, но се наблюдава значително по-голяма гъстота в южната част на страната. Около 85% от популацията живее в градските райони, и се очаква тези цифри постепенно да нарастват, като следствие от продължаващата урбанизация. Столицата на Швеция е Стокхолм, който е  и най-големия град в страната с популация от 1.3 милиона и още 2 милиона в крайградските райони.

Швеция се обособява като независима, обединена държава през средните векове. През седемнадесети век страната разширява териториите си формирайки Шведска империя. Империята става една от  най-големите сили в Европа през 17-ти и 18-ти век. Повечето от покорените територии извън скандинавския полуостров биват загубени през 18-ти и 19-ти век. Източната част на Швеция, сегашната Финландия е превзета от Русия през 1809 г. Последната война, в която Швеция е директно намесена е през 1814 г., когато с военни средства принуждава Норвегия да сключи съюз с нея продължил до 1905. Оттогава Швеция е мирна държава, която спазва неутралитет през военно време. Днес Швеция е конституционна монархия с парламентарна система на управление и е една високо развита държава. Швеция заема първо място в Индекса за Демокрация на The Economist и е на седмо място в индекса за Човешко развитие на ООН. Държавата е член на ЕС от 1ви януари 1995.

Транспорт

Швеция има 162 707 км пътища.  Железопътният транспорт е приватизиран, но има много оператори, които са все още общинска или държавна собственост. Най-големите летища са : Stockholm-Arlanda Airport ( 17.91 милиона пасажера за 2007 г. ), като летището се намира на 40 км от Стокхолм, Gothenburg-Landvetter Airport ( 4.3 милиона пасажера за 2006) и Stockholm-Skavsta Airport ( 2.0 милиона пасажера ). Швеция е дом на 2 от най-големите пристанищни компании в Скандинавия, Port of Goteborg AB и транс националната компания Copenhagen Malmo Port AB.

Шведска кухня

Шведската кухня, подобно на тази на другите скандинавски страни ( Дания, Норвегия и Финландия ) е традиционно семпла. Риба (главно херинга), месо и картофи играят доминантна роля. Подправките не се използват често. Известните шведски ястия включват Шведски кюфтета, традиционно сервирани със сос, варени картофи и конфитюр от боровинки. Аквавит е популярна алкохолна дестилирана напитка, а пиенето на шнапс е от културно значение. Традиционния плосък и сух хрупкав хляб се е развил в няколко съвременни варианта. Храна от регионално значение е surstromming ( вид ферментирала риба) в Северна Швеция и змиорки в Скания, Южна Швеция.

Резервирайте полет до Швеция, чрез формата за търсене на самолетни билети ТУК или на телефон 02/439 50 41

Видео от Швеция – Стокхолм