Самолетни билети до Дания

Самолетни билети до Дания dania
Вятърна Мелница - изт.: flickr.com boichat

Дания

Дания е скандинавска страна в северна Европа и главен член на Кралство Дания. Дания е най-южната от нордическите страни и се намира югозападно от Швеция и южно от Норвегия, като има южна граница с Германия. Дания граничи с Балтийско и със Северно море. Страната се състои от голям полуостров, Ютланд, и много острови, най-значимите са: Зеаланд, Фунен, Лоланд, Фалстер и Борнхолм, както и редица малки острови, които често биват наричани „датски архипелаг”. Дания дълго време е контролирала подхода към Балтийско море.

Дания е конституционна монархия с парламентарна система на управление. Страната се състои от 98 общини. Тя е членка на ЕС от 1973, въпреки че не се е присъединила към Евро зоната. Дания е една от членките – основателки на НАТО и Организацията за Икономическо сътрудничество и Развитие. Дания е и член на Организацията за Сигурност и Сътрудничество на Европа. Дания със своята смесена пазарна икономика и щедра социална политика се класира като страна с най-високо ниво на равнопоставеност на приходите в световен мащаб. Според американското списание Форбс, Дания има най-добрия бизнес климат в света. От 2006 до 2009, според допитванията Дания е най-щастливото място на света на база на стандартите за здраве, социална политика и образование. Според Глобалния Индекс на Мира за 2009 г. Дания е 2рата най-мирна държава в света след Нова Зеландия. Освен това за 2009 Дания се класира на второ място, като най-малко корумпирана държава в света отново след Нова Зеландия. Националният език – датски, е близък до шведски и норвежки, държави с които Дания споделя силни исторически и културни връзки. 82% от населението на Дания и 90.3 % от етническите датчани са членове на Лютеранската църква.

Транспорт

Сериозни инвестиции са направени за да се свърже Копенхаген и Малмьо в Швеция чрез мост. Основната железопътни компания Dankse Statsbaner ( Датски Държавни Железници ), предлага пътнически превоз, а DB Schenker Rail, предлага товарен транспорт. Жп линиите се поддържат от Banedanmark.  В Копенхаген има малка метро система, а община Копенхаген има електрифицирана жп мрежа. Националната авиокомпания на Дания ( както и тази на Швеция и Норвегия ) е  Scandinavian Airlines (SAS), а летище Копенхаген е най-голямото летище в страната и най-големия разпределителен център в  Скандинавия. Ферибот свързва Дания с Faroe Islands, като линията се поддържа от Smyril Line. Други международни фериботни линии (до Норвегия и Обединеното Кралство) се поддържат от DFDS, Scandilines (до Германия и Швеция) , Stena Line (до Норвегия и Швеция), Color Line (до Норвегия) и Fjordline (до Норвегия). Личните транспортни средства се използват все повече и повече, но новите коли са много скъпи заради данъците. Целта е да се обезкуражи желанието за притежание на личен автомобил. Дали по-малко на брой стари коли е по-добре от повече на брой модерни автомобили е въпрос на дебат, но броят на колите се е увеличил с 45% през последните 30 години, като ефекта на високите такси изглежда е малък. През 2007 г. правителството прави усилия да лансира по-щадящи околната среда автомобили, като намаля малко таксите, но това има малък ефект, а през 2008 г. в Дания се забелязва повишаване на вноса на стари коли (над 10 годишни) , главно от Германия, тъй като тяхната цена и таксите са по джоба на повечето датчани. Дания се стреми да интегрира възобновяеми енергийни източници в транспортния сектор, като се фокусира въхрху електрически превозни средства и интелигентни акумулаторни системи.

Резервирайте самолетен билет до Дания, чрез формата за търсене на самолетни билети ТУК или на телефон 02/439 50 41

Копенхаген -град на колела