Самолетни билети до Финландия

Самолетни билети до Финландия finland
Изт: flickr.com @Rob Orthen

Полезна информация за Финландия.

Финландия е северна страна граничеща с Швеция на запад, Норвегия на север, Русия на изток, а Естония се намира на юг през Финландския залив. Столицата на Финландия е Хелзинки. Населението на Финландия е около 5.4 милиона и е главно концентрирано в южните части на страната. Финландия е 8-ма по големина държава е Европа по отношение на територия и най-рядко населената страна в ЕС. Тя е парламентарна република с централно правителство базирано в Хелзинки, както и местни правителства в 342 общини. Около един милион човека живеят в Хелзинки и района, като една трета от БВП се генерира именно там. Големи градове са Тампере, Турку, Оулу и други. Финландия исторически е била част от Швеция и от 1809 г. е автономно херцогство в границите на Руската империя. Декларацията за независимост на Финландия от Русия през 1917 г. е последвана от гражданска война, както и войни срещу Съветския съюз и Германия., като следва и период на официален неутралитет по време на Студената война. Финландия се присъединява към ООН през 1955, към Организацията за Икономическо Сътрудничество и Развитие през 1969, към ЕС през 1995 и е част от Евро зоната от самото и създаване. Финландия е определена, като втората най-стабилна държава в света в проучване базирано на социални, икономически, политически и военни фактори.

Индустриализацията идва сравнително късно в Финландия, която остава основно селскостопанска държава до средата на 50те години на миналия век.  След това следва период на бурно икономическо развитие, като страната достига до най-високите нива на доходите в световен мащаб през 70-те години на миналия век. Между 1970 и 1990 Финландия създава стабилна социална система. След тежка криза в началото на 90-те години на миналия век, правителствата променят финландската икономическа система чрез приватизиране, дерегулация и намаляване на данъците.

Финландия е смятана за страна с високо развити технологии и здравеопазване.

Транспорт

Пътната система на Финландия се използва главно за вътрешен транспорт на пътници и товари. Летище Helsinki-Vantaa Airport е използвано от 13 милиона пасажера през 2008. Oulu в второто по големина летище в страната. Базирани на летище Helsinki-Vantaa компаниите Finnair, Blue1, и Finncomm Airlines предлагат услугите си за вътрешни и международни полети.  Въпреки ниската честото на населението, правителството харчи около 350 милиона Евро годишно за да поддържа 5 865 км железопътни линии дори и до малки градчета. Железопътната компания в Финландия е само една – VR Group. Товарите минават главно през пристанищата, тъй като цените на пристанищната логистика е по-ниска.

Резервирайте самолетен билет до Финландия, чрез формата за търсене на самолетни билети ТУК или на телефон 02/439 50 41

Видео за Финландия