Самолетни билети до Швейцария

Самолетни билети до Швейцария Rosenlauigletscher
Швейцарските алпи изт: wikipedia

Туристическа информация за Швейцария

Швейцария, официално Конфедерация Швейцария е федерална република съставена от 26 кантона и Берн като седалище на федералните власти. Страната се намира в западна Европа, като на север граничи с Германия, на запад с Франция, на юг с Италия и на изток с Лихтенщайн. Швейцария няма излаз на море, населението и е приблизително 7.8 милиона жители и е концентрирано предимно в по-големите градове. Измежду тях има два глобални града и икономически центрове – Цюрих и Женева. Швейцария е една от най-богатите държави в света с БВП от 67 384 долара на глава на населението. Цюрих и Женева са класирани на второ и трето място, като градове с най-добро качество за живот в света.
Конфедерация Швейцария има дълга история на неутралитет, като не е била въвлечена във военни действия от 1815 година и не е била член на ООН до 2002 година. Швейцария е домакин на много международни организации, като Световния Икономически Форум, Международния Олимпийски Комитет, Червения Кръст, Световната Търговска Организация, ФИФА, както и вторият по големина офис на ООН. На европейско ниво Швейцария е основателка на Европейската Свободна Търговска Асоциация и е част от Шенгенското споразумение въпреки, че не е член на ЕС или на Европейската Икономическа Зона. Швейцария е съставено от 4 езикови и културни района – немски, френски, италиански и раторомански. Основаването на Швейцарската Конфедерация датира от 1ви август 1291.

Транспорт

Транспортната железопътна мрежа на Швейцария от 5063 км е много гъста и пренася над 350 милиона пътници годишно. През 2007 г., всеки швейцарски гражданин е пропътувал средно около 2103 км с влак, което прави швейцарците най-ентусиазираните влакови потребители. Швейцарската частно-обществено управлявана пътна мрежа е финансирана от пътни и автомобилни такси. Използването на аутобан става след закупуване на винетка, която струва 40 швейцарски франка за една календарна година. Летището в Цюрих е най-голямото в Швейцария и през 2007 г. през него са минали 20.7 милиона пасажера

Кухня

Швейцарската кухня е разнообразна. Някои ястия като фондю, раклет или рьости са типични са цялата страна, същевременно всеки регион има собствена кухня. Традиционната швейцарска кухня използва съставки типични и за други европейски страни, както и някои уникални млечни продукти и сирена като Грюер или Ементал. Броят на ресторантите в Швейцария е доста висок, особено в западната част от страната. Шоколадът се прави в Швейцария от 18ти век насам, но печели репутацията си към края на 19ти век с навлизането на модерните техники за производство и измислянето  на млечния шоколад от Даниел Петер.

Резервирайте самолетни билети до Швейцария, чрез формата за търсене на самолетни билети ТУК или на телефонен номер 02/439 50 41

Видео от Швейцария