Самолетни билети до Кипър

изт: Wikipedia   Кипър
изт: Wikipedia Кипър

Кипър – родината на Афродита

Всеизвестен факт е, че Кипър е родината на богинята на любовта – Афродита.

Кипър е малка островна държава, сгушена в най-югоизточната част на Средиземно море и която опиянява със своите живописни брегове и вечно топло време. Това е просто идеалната дестинация за почивка, за тези от вас, които мечтаят през студените зимни дни да избягат на някое тихо и уютно  местенце, където слънцето да грее силно. Из целия свят страната е  прочута  с  красотата си и неопетнената си природа, в която се преплитат множество контрасти и цветове, спиращи дъха пейзажи и приказни картини, великолепни изгреви и залези, портокалови и лимонови гори и златисти и просторни плажни ивици. Местните са изключително гостоприемни, спокойни и никога не обичат да бързат. Дори за тях да отидеш на време на среща е знак за неуважение.

В наши дни Кипър е удивителна смесица от три различни култури – гръцка, турска и британска, които с времето са изкарали наяве най-доброто от себе си и се е получило нещо необикновено и невиждано.

Островът има дълга и интересна история, която е съхранила величествени паметници и ненадминати древни архитектурни шедьоври. Тук са съградени такива чудеса, че е трудно човек да повярва, че са сътворени още в дълбока древност. Следи от човешки живот по кипърските земи са открити още през 11 век  пр.Хр.Те  били населявани от микейци, финикийци, елини, венецианци, византийци, турци и британци. От 1925 година до 1960г. страната е била колония на Обединеното кралство, но по-късно получава своята независимост.

В наши дни голяма част от населението на държавата  се състои от  гърци и по-малко от турци. Нейна столица е град Никозия, а други по-големи селища са и Лимасол и Ларнака.

Традиционната кухня на кипърците е особено атрактивна и  колоритна и отново е синтез от няколко различни  чуждестранни влияния. Едно от най-любимите занимания на тукашните граждани е яденето и пиенето в големи количества. Порциите са огромни и могат да нахранят дори двама души, а баклавите им са просто ненадминати. Със сигурност няма да забравите нощите прекарани в местните таверни под звуците на  удивителната кипърска музика.

Дълбок отпечатък върху историята, традициите и обичаите на Кипър е оставила древногръцката култура и религия. Затова и голяма част от историческите забележителности тук са по някакъв начин свързани с елините.

Потопете се в Античността като обиколите част от най-прочутите местни атракции. Впечатляващ и прекрасен е град Лимасол, където се намира старият Курион и храмът  на Аполон, голям античен театър, а пък  замъкът Колоси се простира в околностите на селището.

Пафос е друга отправна точка за повечето от туристите. Пафос е известен с множеството си гробници, съществуващи още от 300 г.пр.Хр., които са обединени в общо 8 комплекса и са под егидата на Юнеско.

Не е за пропускане и град Ларнака. Ще останете запленени от магнетичната атмосфера, витаеща наоколо и от поразителното спокойствие и хармония, които царят навсякъде. Столицата Никозия има също какво да ни покаже и да предизвика интереса ни. Доста известно място са скалите на Афродите, разположени между Лимасол и Пафос. Предание гласи, че богинята се е появила от морската пяна именно тук, в малкия залив.

Ако искате да изживеете нещо прекрасно и запомнящо се, посетете Кипър!

Летища в Кипър

Larnaca International Airport (IATA: LCA, ICAO:LCLK) – намира се на 4 километра югозападно от град Ларнака. Част от авиокомпаниите опериращи на летището (Aegean Airlines, Aeroflot, Aerosvit Airlines, Austrian Airlines, Blue Air, British Airways, Bulgaria Air, Cyprus Airways, Czech Airlines, EasyJet, Emirates, LOT Polish Airlines, Lufthansa, MALEV, Ryanair, Syrian Air, Thomas Cook Airlines, Thomson Airways, Wizz Air)

Ercan International Airport (IATA: ECN, ICAO: LCEN)- намира се в близост до столицата на Кипър, Никозия. Част от авиокомпаниите опериращи на летището (Turkish Airlines, Pegasus Airlines, Corendon Airlines, Atlasjet и т.н.)

Paphos International Airport (IATA: PFO, ICAO: LCPH) – намира се на 6,5 километра югоизточно от град Папхос. Част от авиокомпаниите опериращи на летището (Air Berlin, Blue Air, British Airways, Bulgaria Air, Cyprus Airways, EasyJet, Israir, Monarch Airlines, Transavia и т.н. )

Резервирайте самолетни билети до Кипър , чрез формата за търсене на самолетни билети ТУК или на телефонен номер 02/439 50 41

Видео реклама на Кипър