Летище Варна

Летище Варна

Летище Варна (IATA: VAR, ICAO: LBWN) е летището на град Варна, морската столица на Република България. През 2008 година летището е приело 1 430 703 пасажера и 15 129 полета. През 2009 пасажерите са били 1 220 181, а полетите 12 699, което се изразява в намаляване на пътниците с 15.6% и полетите с 15.2% в сравнение с 2008 година. През 2010 година летището е обслужило 1 227 442 пасажера.

Информация за пристигащи полети кликни тук!

Информация за заминаващи полети клинки тук!


View Летище Варна in a larger map

История

Летище Варна е построено през 1946 година близо до село ( сега град ) Аксаково, като местните хора ентусиазирано са помагали за строежа заедно със строителите. Строежите и подобренията продължават през идните години, като през 1972 е добавен нов терминал, а през 1974 година е построена нова писта. От края на 2011 година до 29 февруари 2012 г., летище Варна приключи мащабен инфраструктурен проект за рехабилитация на пистата за излитане и кацане.

Описание

Летището обслужва вътрешни и международни полети до над 70 дестинации намиращи се в 25 държави, както и повече от 100 български и международни авиокомпании. Летището се намира в близост до пристанище Варна и Железопътната линия. Летище Варна е разположено на 8 километра от центъра на града.

Как да стигна от летището до крайната точка на своето пътуване?

С автомобил – Летището се намира на 8 километра от центъра на град Варна. Достъпът до него чрез пътната мрежа е лесен.

Ако отивате към Албена, шофирайте по магистрала А2, минавайки през центъра на Варна и продължете на север по път Е87. Има и друг начин да стигнете до Албена, ако следвате път 29.

Ако отивате към Св.Св.Константин и Елена и Златни Пясъци. Карайте на изток по магистрала А2, минавайки през центъра на града и продължете по път Е87 на север.

Ако отивате към София или към дестинация на запад или северозапад от летището следвайте магистрала А2 в западна посока.

Ако отивате на юг, югозапад към Бяла, Обзор, Слънчев Бряг и Бургас шофирайте на изток по магистрала А2, след като стигнете центъра на Варна продължете на юг по път Е87, който е свързан с магистрала А5.

Автобусен транспорт

Спирката на автобуса се намира пред Терминал 1. Като цената на билета варира в зависимост от това дали отивате към Варна или някой от близките курорти.

Автобус 409 – Летище Варна – Мол Варна – Автогара Варна – Катедралата – Златни пясъци

Автобуси от центъра на Варна до близките курорти:

Автобус 8 – Варна – Св.Св. Константин и Елена

Автобус 9 – Варна – Евксиноград – Слънчев Ден – Златни Пясъци – Ривиера

Автобус 109 – Варна – Евксиноград – Слънчев Ден – Златни Пясъци – Варна

Автобусите във Варна пътуват на всеки 15 минути. За момента билетите се закупуват от кондуктор в автобуса. Горните маршрути отразяват само главните спирки. Детайлна информация може да бъде потърсена на уебстраниците на Транстриумф и Градски Транспорт Варна.

Рент-а-кар

 

Представители и офиси на рент-а-кар компании се намират в обществената зона на сектор “Пристигащи” в главната сграда на летището (Терминал 1)

Такси

Стоянка на таксита има пред Терминал 1 “Заминаващи”. Пътуването с такси от летището до центъра отнема около 15 минути в зависимост от трафика и интензитета на движение, като цените варират в зависимост от таксиметровата компания.

Паркинг

Всички пътници пристигащи на летище Варна могат да използват платения паркинг до Терминал 1. Паркингът работи 24 часа. Престой в рамките на 10 минути е безплатен. А цената  за паркинг до 1 час е 2 лева.