Самолетни билети до Солун

църква Свети Димитър, Солун

Какво да посетим в Солун?

Солун е град разположен в северната част на Гърция. Там е познат под името Тесалоники. Той е вторият по големина, след столицата, с население от над 800 000 души. По света, градът е известен с множеството си културни и исторически забележителности. Смята се и, че това е лобното място на светите братя Кирил и Методий.

Градът се намира на около 230 км от София. Ако желаете да пътувате натам от България с автомобил, то най-лесният и бърз начин би бил ако тръгнете по магистрала Е 75, която води до Атина. Навлизайки в Гърция, няма как да се изгубите, защото Солун е голям град и горе-долу през 3-4 минути ще виждате табели „Тесалоники”, упътващи ви към желаната дестинация.

Солун е град с многовековна история. Според древните писания, той е основан още през 315 г. пр.н.е. от македонският цар Ксандър, който го кръстил на името на своята съпруга. В днешно време, заради огромното си световно и културно наследство градът е включен в списъка на ЮНЕСКО. Ако сте от хората, които обичат историята, то задължително посещавайки града трябва да видите някои от следните исторически обекти: Бялата кула, която е единствената останала от трите кули на морската стена на града; църквата „Св. Димитър”, която е най-голямата православна църква в Солун и където се помещават мощите на Свети Димитър; Галериевата арка, която е римски културен паметник датиращ от около 300 г.; ротондата „Св. Георги” и др.

Ако харесвате разходките сред природата, то задължителен обект, който трябва да посетите е местността „Метеора”, намираща се в близост до Солун, непосредствено до град Каламбака. Това е едно чудно творение на природата, извайвано от земните стихии в продължение на хилядолетия. От векове насам, на върха на местността, на около 400м надморска височина, са разположени седем действащи манастира, които превръщат „Метеора” в уникален по рода си монашески център.

Ако сте любители на културните мероприятия, то непременно градът ще представлява интерес за вас. Там се провежда най-старият филмов фестивал на Балканите, включващ седмица на гръцкото кино. Също така, в Тесалоники се провежда фестивал на класическите игри като шах, бридж и т.н., фестивал на фотографията и други.

За по-младите хора и любителите на нощният живот, Солун предлага десетки дискотеки, барове и клубове. Има място за всички, от любителите на балкански парчета до запалените слушатели на поп и рок. А за хората, консумиращи алкохол, заведенията предлагат различни напитки, включително и така известното за цяла Гърция узо.

Специално женската част от посетителите може да намери своя рай, разхождайки се по улицата „Odos Tsimiki”. Това е една дълга алея, характерна с това, че по нея няма нищо друго, освен магазини. На тази улица могат да се видят, както съвсем прости квартални бакалии, така и скъпи магазини за дрехи, подаръци и т.н.

След дългите разходки, Солун предлага и страхотни места, на които да си отдъхнете. Близо до вас ще е Средиземно море, спокойно плискащо се в някой от многобройните чисти и добре поддържани плажове, където гледането на изгрева или залеза е нещо несравнимо. Особено ако около вас е любимата ви компания.

Така че, независимо дали си падате по разходките сред природата, излежаването на плажа или купонясването по дискотеките, Солун е град, който може да ви предложи от всичко и то по много. Това е един рай за отдих и забавления, където „скука” е непозната дума.

Летище Солун

Летище Солун (IATA: SKG ICAO: LGTS) –Летището се намира на 16 километра от град Солун и представлява третото по натовареност летище в Гърция.

До Летище Солун може да се стигне със следните номера автобуси:
Автобус 78 – тръгва от KTEL Makedonia, преминава през Новата Ж.П. Гара и последната спирка е Летище Солун
Автобус 78А –движи се по същия маршрут с автобус 78, като единствената разлика е че спира на IKEA
Автобус 79 – тръгва от IKEA и последната спирка е летище Солун.

Нискотарифни полети от Солун

Поради близостта с България и много и интересни нискотарифни авиокомпании летящи до Солун може да се възползвате от следните маршрути.

  • Авиокомпания easyjet извършва полети от летище Солун до Базел, Берлин, Дорхмунд, Лондон –Гетук и Милано-Малпенза
  • Авиокомпания Germanwings извършва полети от летище Солун до Бон и Щутгарт
  • Авиокомпания Ryanair извършва полети от летище Солун до Брюксел, Франкфурт –Хан, Лондон-Станстед, Осло-руге, Рим- Чампино, Милано-Бергамо и Стокхолм – Скавста
  • Авиокомпания Smart Wings извършва редовни поледи от летище Солун до Прага

Резервирайте онлайн самолетни билети до Солун, чрез формата за търсене на самолетни билети ТУК или на телефон 02/439 50 41

Пътуване от Солун
Date Published: 12/24/2012
Аз съм от Банско и когато отивам на гости до дъщерята в Норвегия. Летя от Солун с някой от нискотарифните авиолинии. А е само на около 100км. от Банско.
4 / 5 stars

Видео от Солун