Самолетни билети до Белград

Белград Изт. flickr.com @miodrag
Белград Изт. flickr.com @miodrag

Белград – Сърбия

Какво знаем за нашите съседни страни и запознати ли сме с техните градове? Много българи пътуват в чужбина на почивка или на работа като често преминават през страните граничещи с България. Доста от тях са преминавали през Сърбия или са ходили до нея на разходка или по други причини. Близостта и до нашата страна я прави една желана дестинация за почивка и екскурзии, като забележителностите в нея не са малко и има определено какво да се види. Белград е столица на Сърбия и е най-големия град в страната. Разположен е на север в Сърбия като площта му е почти 360 квадратни километра. Населението на града е около 1.2 милиона, а целия столичен район е с около 1.7 милиона жители. Селището, което първо е създадено на мястото на днешния град се е казвало Сингидунум, а всички следващи селища създавани там са наричани Белият град, на различни езици. През вековете то е унищожавано многократно и възстановявано в последствие. Въпреки всичко градът се запазва и от 1918 година е столица на Югославия.

През втората световна война на 6 април, 1941 година градът е подложен на бомбардировка, която отнема живота на 24 000 човека, но бързо се възстановява след разрушенията. Под управлението на Тито, Белград се разраства и утвърждава като промишлен център на Югославия. Градът е център на последната едра шарка в Европа през март 1972 година. Значителни щети са му нанесени отново при бомбардировките на НАТО по време на войната в Косово през 1999 година. Пострадали са сгради на различни министерства, болници, телевизионната кула, китайското посолство и други.

В Белград има много уникални и прекрасни места за посещение, които трябва да се видят и почувстват. Това са археологически обекти, паметници, площади, паркове, улици и други. Развитието на уличната мрежа (улиците) в града започва през 1867 година след турското присъствие като в основата стои инженер Емилиан Йосимович. Най-старият площад е „Студентският площад“ а най-известният е „Площадът на Републиката“.

Исторически значимите сгради с уникална архитектура в града са много, но ние ще се спрем само на някои от тях. В тази връзка ще споменем сградите на Националният музей, Народния театър, Националната банка на Сърбия, палата „Албания“, „Белград“ палас, Конакът на княз Милош, Конакът на княгиня Любица и други. Тези сгради са строени през различни години на миналите два века и сърбите се гордеят с тях като ги зачитат и ценят.

В нашите български градове сме свидетели на замърсяването и унищожаването на парковете, но не така стоят нещата в Белград. В града има десет общини с 65 парка, които са с обща площ 36.2 хектара. Най-известните от тях са Калемегдан парк, Тасмаждан парк, парка на Приятелството, Хайд Парк и Пионер парк. Първият обществен парк е създаден през 1860 година и се нарича Финансов парк.

Паметниците в града също не са малко, като техният брой е 192, а скулптурите, които са поставени на различни места са 237. Първият паметник е построен през 1848 година в Белград в днешния Караджорджев парк. Най-известният паметник в града е от бронз и камък и е с височина 14 метра. Построен е през 1928 година и изобразява мъж с меч в едната ръка и гълъб в другата, като е символ на свободата и често се смята за символ на града.

Летище Белград (Никола Тесла) (IATA: BEG, ICAO: LYBE) – Е най-натовареното летище в Сърбия. Летището се намира на 12км. западно от центъра на Белград.
Летище Белград е съставено от два терминала.
Терминал 1 в момента се използва предимно от нискотарифни авиокомпании и чартери.
Терминал 2 е нов терминал и се използва от редовните авиопревозвачи.

Транспорт до летище Белград: До летището може да се стигне с кола, такси или като използвате градския транспорт. Автобус номер 72 пътува до летището, като началната му спирка е „Zeleni Venac” намираща се в центъра на града.

Авиолинии използващи летището са: Aeroflot, Aerosvit Airlines, Air France, АлИталия, Австрийските авиолинии, Чешки авиолинии, Germanwings, Авиокомпания Jat, Lufthansa, LOT, MALEV, Flyniki, Norwegian Air Shuttle, Spanair, Swiss, TAROM, Турски авиолинии, wizz air и други.

Резервирайте онлайн самолетни билети до Белград, чрез формата за търсене на самолетни билети ТУК или на телефон 02/439 50 41

Белград- забележителности-Видео