Самолетни билети до Любляна

Любляна изт. bg.wikipedia.org
Любляна изт. bg.wikipedia.org

Любляна – Словения

Югославия се разпадна и през 1991 година на 25 юни Словения е една от създалите се държави след това обстоятелство. Тя е член на Европейския Съюз и НАТО, като цялото и население е малко над 2 милиона човека. В тази статия ще се спрем на град Любляна (Ljubljana), който е нейна столица и е разположен на централно място в страната. Любляна има над 270 000 жители, а областта е разгърната на площ от 164 квадратни километра. Голяма част от населението са католици, а останалите главно мюсюлмани и православни. През 1996 година населението на града е било 320 000 човека, но след териториална реорганизация, някои от периферните райони преминават към съседни общини. Около 80% от жителите му използват словенския език като роден, докато вторият най-говорим език е сърбохърватския, който е с най-различни диалекти и около 15% от останалите хора го използват.

Икономиката на Любляна се крепи най-вече на промишлеността, която е и най-големият работодател в града. Най-развити са фармацевтичната индустрия, химическата и хранително-вкусовата промишленост. Останалите сектори в частния бизнес, които осигуряват хората в града са банките и финансите, транспорта, строителството, търговията, туризма и услугите. В публичния сектор важна роля играят културата, образованието, здравеопазването и администрацията. Фондовата борса в Любляна се занимава основно с големите словенски компании, които също така имат и свои представителства в града.

Ако сте решили да се поразходите в града като турист ви уверяваме, че няма да съжалявате, защото има какво да се види. Градът е разделен на две от река Любляница, като на запад остава новият модерен град, а на изток е стария град. Двете половини на града са свързани през реката с няколко моста като най-известния от тях е Тройния мост. В старата част на града може да разгледате различни паметници, църкви, музеи и исторически сгради. Замъкът в Любляна също задължително трябва да се посети дори само да се насладите на невероятната гледка към реката от неговите прозорци, която ще ви накара да останете без дъх. Новата модерна част на града е най-вече за весели преживявания и забавления. В „Water City of Atlantis“ има термални бани, сауни, пързалки и 14 басейна, в които може да се насладите на уникално водно развлечение. Също така любителите на животинския свят могат да се насладят на зоологическата градина, която се смята за една от най-красивите в Европа.

В Словенския етнографски музей ще може да разберете повече за живота, културата, традициите и бита на словенците през годините. В него също така се правят временни изложби и като цяло е подходящ за туристи от всяка възраст. В непосредствена близост до музея се намират магазин за сувенири, кафе и обществена библиотека. Архитектурният музей също не е за изпускане, като в него ще попаднете на постоянната експозиция на най-големият словенски архитект Йоже Плецник. Други музеи, които заслужават внимание са Националния музей, Националният музей на съвременната история и Градския музей, в който ще може да проследите историята на Любляна от римското селище Емона до днешния вид на града. Две галерии също очакват посетители и това са Националната художествена галерия (Народна галерия) и галерията за съвременно изкуство (Модерна Галерия).

Летище Любляна „Джозев Пукник” (IATA: LJU, ICAO: LJLJ) Летището се намира на 19км. от центъра на Любляна. От и до летището може да се стигне с кола, влак или обществения транспорт.

Авиокомпании излитащи и кацащи на летището са : Adria Airways, Чешки авиолинии, EasyJet, Турски авиолинии и други.

Резервирайте онлайн самолетни билети до Любляна, чрез формата за търсене на самолетни билети ТУК или на телефон 02/439 50 41

Любляна видео