Самолетни билети до Вилнюс

Модерен Вилнюс изт. wikipedia
Модерен Вилнюс изт. wikipedia

Да посетим Вилнюс – Литва

Република Литва се намира в североизточната част на Европа и е най-голямата от трите балтийски държави, като останалите са Латвия и Естония. На 11 май през 1990 година страната е отделена от Съветския съюз и обявява независимостта си. От 2004 година е членка на Европейския съюз. Нейна столица е град Вилнюс, който е с над 560 000 човека население, а цялата област 850 000. Площта му е малко повече от 401 квадратни километра и е имал различни имена през годините, които пряко са свързвани с река Вилня. Намира се на около 312 километра от Клайпеда, което е главно пристанище на страната и е на Балтийско море. През годините Вилнюс бързо се развива и днес е модерен европейски град. Много от старите сгради са били ремонтирани, а бизнес сгради и търговски площи се развиват в новия център на града. Най-високата сграда в трите балтийски страни е именно във Вилнюс и се казва „Европа тауър“, като се извисява на 149 метра над земята. Архитекти на сградата са „Audrius Ambrasas Architects Company“ а тя официално е завършена и отворена на 1 май 2004 година, като е част от честванията за влизането на страната в Европейския съюз.

През 2009 година Вилнюс е избран за Европейска столица на културата, като за подготовката му са възстановени историческия център на града и най-известните му паметници. През същата година са били организирани много културни програми, които са имали за цел да покажат изкуствата от Литва и цяла Европа. Всички туристи обикновено остават очаровани от града, защото има много интересни места, които могат да се посетят и разгледат различни исторически и архитектурни обекти. Във Вилнюс има 65 църкви като някои от най-известните са „Света Ана“, „Свети Петър и Свети Пол“, „Свети Никола“, „Свети Александър Невски“, Вилнюската катедрала и други. „Стария град“ във Вилнюс е и неговият исторически център, който е събрал най-ценните културни и исторически забележителности, като също така е един от най-големите в Европа и се простира на площ 3.6 квадратни километра. Сградите в „Стария град“ са около 1500 и са били строени в продължение на няколко века, като са смесица от различни архитектурни стилове. Въпреки, че градът е известен като бароков се срещат и стилове като готическия и ренесансовия. Заради неговата уникалност „Стария град“ е вписан в списъка за световното наследство на ЮНЕСКО.

За туристите, освен забележителности има много ресторанти, барове, пъбове и кафенета, в които могат да прекарат чудесно свободното си време, както и да отдъхнат след разходка в града. Отдавна са отминали годините, в които посещение в бивша социалистическа страна означаваше непременно лоша храна и това важи с пълна сила за Вилнюс. Не трябва да се притеснявате от храната, защото Литва има богата кулинарна традиция и със сигурност ще останете доволен от кухнята в ресторантите на Вилнюс. Хотелите са на ниво и можем да отбележим, че има четири петзвездни хотели, петнадесет четиризвездни, както и три и двузвездни, като винаги може да се намери подходящ за всеки джоб. Ако сте решили да посетите града ви препоръчваме пътуване със самолет, защото пътят ви ще е най-кратък, а и удобството е гарантирано.

Международно летище Вилнюс – (IATA: VNO, ICAO: EYVI) Летището се намира на 6 километра южно от столицата на Литва, Вилнюс.

Авиокомпании пътуващи до летище Вилнюс : Aerosvit Airlines, AirBaltic, Австрийски авиолинии, Чешки авиолинии, Estonian Air, Brussels Airlines, Полски авиолинии, Луфтханза, Norwegian Air Shuttle, Ryanair, Scandinavian Airlines, Small Planet Airlines, Wizz Air и други.

Резервирайте онлайн самолетни билети до Вилнюс, чрез формата за търсене на самолетни билети ТУК или на телефон 02/439 50 41

Видео от Литва, Вилнюс