Самолетни билети до Рига

Рига  изт: wikipedia.org
Рига изт: wikipedia.org

Рига

Латвийската република (Латвия) се намира в Североизточна Европа и нейна столица е Рига. Градът е с население над 700 000 човека, като площта му е малко над 307 квадратни километра. От 1991 година държавата е независима след 46 години управление от Русия. Веднага след независимостта, всички паметници на социализма и подобни напомнящи за него различни символи са премахнати. През следващите години градът и икономиката му процъфтяват като много чуждестранни инвестиции са налети в строителството и други сектори на бизнеса. Бизнесът и туризма процъфтяват благодарение на подобрената инфраструктура. Най-често туристите, които посещават града пристигат със самолет и по тази причина преди години Международното летище Рига е обновено и е най-голямото в Балтийския регион. Туризмът е важно перо в развитието на икономиката в града и за това му се обръща сериозно внимание, като всички забележителности се поддържат и подобряват.

Често Рига е наричан градът на парковете, градът на вдъхновението и градът на музеите. Последното със сигурност важи с пълна сила, защото в столицата Рига има над 50 музея. Музеите са от всякакво естество и приканват всички туристи да научат повече за историята на града и страната. Чрез музеите всички туристи могат да се запознаят с латвийските изобразителни изкуства, с науката в страната и с много различни и интересни експозиции, които се радват на голям интерес от латвийците и гостите на града. Рига е на път да се превърне в един истински рай за всички туристи от целия свят, които го посещават или са решили да го посетят в бъдеще. Цветни празници и важни събития също привличат допълнително гости в града, като им е гарантирано приятното прекарване с емоции и забавления.

Латвия е една от страните, които беше засегната най-сериозно от кризата, като реакцията на управляващите беше да увеличат данъка върху добавена стойност, който повлия на цените в туризма. В момента се забелязва поевтиняване и е една добра дестинация за всички любители на интересните места по света, защото много фирми са на ръба на фалита и има много изгодни предложения от сферата на туризма. За доброто ви настроение могат да се погрижат в много тематични заведения, които граничат с лудостта. Примерно може да вечеряте в ресторант (Hospitalis) оборудван с медицински атрибути от времето на социализма. Вечерята ви може да бъде сервирана в инсцениран стоматологичен кабинет или на гинекологичен стол.

Рига се гордее със своите над 800 къщи построени в стил Ар Нуво от латвийски архитекти през 19 и началото на 20 век. Красотата им ще ви заплени с геометричните си, фантастични и растителни орнаменти. Има цели улици, в които може да се насладите на интересната и интригуваща архитектура, а най-старите къщи в Рига са Тримата братя, които са една до друга.

Както споменахме по-рано музеите са много и различни. Някои от тях със сигурност не са за изпускане ако посетите града. Това са „Етнографският музей на открито“, който е колекция от строени през годините различни жилища и работни места в цяла Латвия. Друг интересен музей е „Автомобилния музей“, в който има огромна колекция от съветски автомобили, но и от различни други марки на запада. В него ще може да видите модели на Ролс Ройс, Мерцедес, автомобили на Кремъл, военна техника, бронирани автомобили на Сталин, лимузината на Брежнев и други.

Международно летище Рига (IATA: RIX, ICAO: EVRA) летището се намира на 10 километра западно от центъра на Рига. Летището има три терминала.

Авиолинии извършващи редовни полети до летище Рига са: Aeroflot, airBaltic, Луфтханза, ЛОТ, Чешки авиолинии, Ryanair, Uzbekistan Airways, Турски авиолинии, wizz air и други.

Резервирайте онлайн самолетни билети до Рига, чрез формата за търсене на самолетни билети ТУК или на телефон 02439 50 41

Видео на Рига стария град