Билбао – градът, който трябва да посетите

Билбао, ИспанияИнформация за Билбао

Ако обичате да пътувате из Европа и се чудите коя да бъде следващата ви дестинация, то със сигурност избора не е лесен. Всички твърдят, че светът е малък, но колкото и да е малък е много трудно да бъде обиколен за един човешки живот. Разбира се, има много чудати и мистериозни места, които будят любопитство у хората, но ако не искате да се скитате из дивите джунгли или да катерите планини, е хубаво да знаете, че Испания е мястото, където можете да научите много интересни неща, да разгледате исторически забележителности и супер модерни постройки.

Билбао е 6-ия по големина град в Испания, като е и най-големият в северната част на иберийската държава. Той е със стратегическо географско разположение, като там се намира и най-голямото пристанище  на страната. Билбао също така е столицата на провинция Биская, като самият град е основан през 1300 г. от дон Диего Лопес де Аро, чиито паметник можете да срещнете в центъра на града.

Настаняване

За да намерите най-изгодния вариант за настаняване в хотел, хостел или стая за гости, силно препоръчваме да посетите сайта на триваго.

Забележителности

Но стига толкова с историята, защото едва ли някой се интересува от сухи факти. Ако никога не сте ходили в Билбао е важно да знаете, че този северен град е много топъл през цялата година, като е пълен с музеи и исторически паметници. Билбао е голям икономически център  за Испания, но въпреки това там е запазена древната история на баските, като ще се сблъскате с много любопитни факти. Природата на града също е много впечатляваща, а хората които си падат по миналото могат да посетят и морския музей, където има изложение на потъналият кораб „Титаник“. Едно от най-интересните места на Билбао, обаче си остава музеят „Гугенхайм“. Това е много интересна сграда, която си е и архитектурно чудо, тъй като е изградена предимно от титан, което се смятало за невъзможно в миналото. Този музей привлича огромен туристически интерес през цялата година, като със сигурност трябва да го посетите.

Като цяло, повечето туристически агенции смятат, че Билбао може да се разгледа за около 2 дена, но е препоръчително да си отделите поне 3-4. Много интересна е старата част на града, която е известна като Casco viejo. Това е средновековен квартал с много тесни улици, много магазини и заведения, църкви, паметници и катедрали. Тук също има какво да се види, като едва ли ще останете разочаровани. В последните години, Билбао се разви значително и вече прилича на много модерен и съвременен град, но е запазил и голяма част от историята си, което е една от най-отличителните му черти.

Местната кухня също буди сериозен интерес във всеки човек, посетил тази баска столица. Основно ястията се състоят от риба и продукти от месо, които ще намерите във всеки ресторант, таверна или друг вид заведение. Вината на Билбао са световно известни и задължително трябва да ги опитате. Е, ако вече сте решили, че трябва да посетите Испания и най-вече град Билбао сигурно ще се почудите с какъв транспорт да стигнете до там. Хубавото в случая е, че този красив и изпълнен с живот град предлага абсолютно всички варианти, като до там можете да стигнете с кола, автобус, влак, самолет или по вода.

Видео

Водео за Билбао – туристическа информация, забележителности, история и т.н. (на английски)