Самолетни билети Азербайджан

azlargeРепублика Азербайджан

– една приказка, за която могат да говорят само хората, които са станали част от нея. Разположена между Русия, Иран, Грузия, Армения, Турция и Каспийско море, тази държава е запазила духа на исляма, ориента и магията на стара Персия, като в същото време се е превърнала в една от основните туристически дестинации за много западноевропейски държави. Поради тази причина, туризмът е един от основните елементи в пъзела на азербайджанската икономика. Тъй като по-голямата част от територията на Азербайджан е планини, то страната дава отлични възможности за планински туризъм, а речният туризъм е подкрепен от над 4000 реки, които преминават през страната.

От културен и исторически ъгъл страната е богата на обекти и паметници, които не само са запазили хиляди години история, но и са съхранили населението, вярата, културата и традициите. Хора от цял свят, с различни религии и националност идват тук с идеята за културен, архитектуре, религиозен, балнеотуризъм.

В центъра на туристическия интерес е столицата Баку, която е основен пристанищен град, оказващ голям принос за туризма и търговията. Освен пристанищен град, Баку разполага и с най-голямото летище в страната. Националната авиокомпания Azerbaijan Airlines, член на IATA е и най-голямата в страна, осъществяваща полети до Русия, Турция, Грузия, Израел, Франция и Италия.

Най-атрактивната туристическа забележителност е старинната част на града, част от културното наследство на ЮНЕСКО, която като истинска машина на времето откъсва всеки човек от реалността и го отвежда в едно друго измерение – античност, мистерия, загадъчност.

А ако това пътуване на времето не е достига очакванията Ви – всеки може да посети азербайджанския скален резерват Gobustan, където близо 6000 древни рисунки ще ни представят света преди 5000 години.

Азербайджаните, или още известни сред месните като азери са тюркски народ.  Въпреки културните характеристики на страната и част от нейното географско разположение, заемащо Югозападна Азия, от 2001 година тя е част от Европейския съюз и като такава е напълно равноправна членка както всички останали.

Азербайджан е известен с производството, преработката и търговията с нефт и газ, за което страната получава големи инвестиции от САЩ, Русия, Норвегия и Япония. Поради тази, и други причини, част от населението и са руснаци, арменци, евреи. Други  много добре развити отрасли на производството са консервната промишленост, винопроизводство и производство и търговия с цигари.

Истината за Азербайджан е там – сред множеството планини, реки, сред съхранения дух на историята. Неслучайно тази страна е наречена „Перлата на близкия Изток” – една приказка за ориента, разказана в сегашно време!

Видео за Азербайджан