Самолетни билети Малайзия

Куала лумпурИнформация за Малайзия

Малайзия е от онези страни в Югоизточната част на Азия, в които преобладава етническото и културното разнообразие. Територията и пресича Южнокитайско море, което я разделя на две части – Западна, носеща името Малая и разположена на полуостров Малака и източна, граничеща с Бруней и Индонезия, разположена в северната част на остров Борнео. Основната религия е исляма, но има представители и на други религии и религиозни групи.
Малайзия е една от икономически бързоразвиващите се страни, като нейни основни двигатели са търговията и промишлеността- производство на нефт и палмово масло. През последните години силно се набляга върху развитието на сектора на туризма, поради което Малайзия се нарежда на 9-то място в света по посещаемост.
Географското разположение на страната я прави в едно от райските места на света – тропически гори, стотици екзотични острови, скалисти планини. Всяка една гранична страна до Малайзия може да ви поднесе хиляди изненади, но пленяващата магия е там – в нейните предели.

Забележителности

На мястото, където реките Кланг и Гомбак се пресичат, през 1857г е основана столицата на Малайзия – Куала Лампур, в превод „кална река”. Куала Лампур е един от най-бързо развиващите се азиатски градове, днес превърнал се в град – метрополис. Като основен символ на града са кулите близнаци Петронас с височина 452метра, които до съвсем скоро са били най-високите кули близнаци. В момента етронас е търговски център, в който са поместени освен местната петролна компания Петронас, банки и множество офиси на различни фирми – търговски центрове и магазини, предлагащи широка гама от стоки и услуги. Най-високата част на кулите е заета от концертна зала, която предлага не само възхитителна панорамна гледка, но и изключителна акустика. Освен знаменитите кули Петронас, Куала Лампур е известен с площад Мердека, където националното знаме се издига на височина на 100м и сградата на Кралския Селангорски клуб, където всяка година се отбелязва тържествено честване на Деня на Независимостта. Типично за страна в тази част на света, в Куала Лампур ще намерите различни храмове – типични за религията на разнообразния етнос.
Друга известна забележителност в столицата на Малайзия са пещерите Бату – светилище и притегателен център на хиляди вярващи в хиндуизма. Посетителите могат да видят високата 42.7метра статуя на Лорд Муруган и да се насладят на очарователни пещери, за достигането на които посетителите трябва да изкачат 277стъпала, често съпровождани от малки маймунки. Традиционен за тази местност е ежегодния хинду фестивал, когато освен празничните мероприятия, посещаемостта на пещерите се увеличава стократно. Като столица, Куала Лампур, не само отразява развитието на една страна, но и пази следите от всеки народ, обитаващ земите на Малайзия. И всичко това пречупено през съвременния облик на едно високо развито общество.
Седалище на министър председателя на Малайзия, резиденцията на премиера, министерството на Финансите, министерството на Външните работи и още много сгради на държавни и правителствени служби се намират в младия град Путраджая. Централизирането на администрацията в този град е да се облекчи функционирането на фактическата столица на Малайзия.
Куала Теренггану е интерес по своята история, визия и същност град. Построен е през XV век от китайски търговци на основно стратегическо място – мястото където се пресичат търговските пътища между Малайзия и Китай. Символ на града са Китайския квартал, Двореца на Султана, Държавния музей, централния пазар. Държавният музей е една от основните забележителности на страната. Официално е отрктит през 1996година и заема площ от 27хектара. Архитектурата му вкл;ючва 4 големи сгради – една от които е посветена на текстила. Друга интересна част е „кралската галерия”. От галериите ще видите Занаятчийска, Природна, Историческа, Ислямска, Нефтена – всяка една разказваща дълга история и споделяща интересни факти и предмети. В близостдо Държавния музей е разположен Морския музей – още една задължителна дестинация. Тук посетителите могат да станат свидетели и на един по-интересен начин да бъде отразено мюсюлманското присъствие – „Плуващата Джамия”. В Куала Теренггану се усеща не само истинския дух на XVвек и новия полъх на съвременния свят – събрани в една пъстра и вълнуваща картина.
Маллака е столица на едноименния малайзийски щат. Интересни за посетители обекти са Стария град от холандския колониален период, Историческия музей, църквите Св. Петър, Св. Павел и Св. Тереза и Портата Сантяго- останала като свидетел на минало португалско присъствие. В много добро състояние е Китайския квартал, който е характерен с традиционната за китайския народ архитектура, а старинна китайска къща се е превърнала в музей, разказващ за начина на живот накитайските семейства от преди векове.
Град Ранау, намиращ се на остров Борнео, е разположен на брега на морето, в подножието на месните планини. Известен е като най-голям производител на зеленчуци и любимо място на почитателите на туризъм и високопланинско селско стопанство. Атракция за всеки посетител е планината и националния парк Кинабалу, известен със своята тропическа флора и включен в списъка на ЮНЕСКО като световно богатство.
Популярна туристическа дестинация е щатът Пенанг – красиви плажове, кристална вода и в пълен контраст на тази чиста природа – съвременна и модерна архитектура. Интересна забележителност тук е Пеперудената ферма. Как звучи?! Пеперудено!. Самата ферма е не само първата по рода си, но и се ползва като образователен център. Като туристическа дестинация тя показва пеперуденото богатство на Пенанг – над 1000 вида пеперуди. Дали това не е и мястото, което е дали начало на израза „пеперуди в стомаха”. Пенанг е мястото, където човек не е турист и посетител- той е част от една феерия на нежност, красота и емоция.

Реклама на Малайзия