Самолетни билети София

Народен театър Иван Вазов София
Народен Театър "Иван Вазов" - София изт:cenisamoletnibileti.com

Информация за София

Столицата на България и най-големият град има какво да разкаже за своето минало чрез всички забележителности, атракции, архитектура и атмосфера. Запазила и до днес най-величествените си сгради, постоянно развиваща се и гледаща към бъдещето. Един от най-старите градове в България и на целия Балкански полуостров,  събира в себе си много музеи, галерии и културни места. Непрестанно оживена, София ще ви накара да се влюбите внезапно в нея.

Най-топлите месеци са през юли и август, но тогава се наблюдават и валежи, а понякога и гръмотевични бури. Най-студеният месец е януари като често силно влияние оказват и въздушните маси от Витоша планина.

Независимо какво е времето навън, София има какво да ви предложи и на открито и на закрито. Внушителната сграда на храм-паметника „Св.Александър Невски” се вижда и от птичи поглед. Интериорът е богат на различни шедьоври на българската иконопис, които създават една невероятна атмосфера. Сградата на Народното събрание също ще ви направи впечатление. В близост ще видите и първото висше учебно заведение в България- Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Народният театър „Иван Вазов” е друг претендент за символ на града, построен в стил немски класицизъм, с обновяван интериоер.

Друга църква, която няма как да не забележите е Руската църква „Св. Николай”. Построена от руски емигранти, църквата успява да запази и до днес своя дух със забележителния си позлатен връх, богатия интериор и прецизно изработените икони. В близост до църквата ще попаднете на Природонаучния музей, който ще ви покаже много препарирани и живи видове от животински и растителен произход.

В бившия царски дворец се помещава Националната художествена галерия. В нея ще откриете богата колекция от произведения на изкуството, от които ще разберете повече за класиците на българската живопис и склуптура. А ако искате да разберете повече за бита на българите, народните обичаи и традиционните им дрехи- Етнографският музей ще ви разкаже най-правилно. Той също се намира в сградата и лесно може да разгледате и двете без да обикаляте.

Интересна архитектура ще откриете във вътрешния  двор на Президентството. В подлезите в същия район ще попаднете на различни останки от римската култура, където в близост има и магазин за съвенири и книги за историята на града. Забележителни останки ще откриете и около пл. „Централни хали”.

Интересни музеи, които си струва да посетите са „Националният исторически музей”, който е един от най-големите исторически комплекси на Балканския полуостров, „Националният природо-научен музей”, „Археологическият музей” и  „Национален музей Земята и хората”. В сърцето на града са събрани и много други архитектурни красоти. На една от централните улици са разположени голяма част от театрите като театър „Сълза и смях”, театърът на Армията, „Театър 199”, „Сатеричният театър”, а покрай всички тях ще видите много приятни заведения и магазини, заобиколени от много зеленина. И ако постановките не ви стигат, проверете в Националния Дворец на Културата, където постоянно се провеждат интересни концерти, изложения и много други атракции.

Почти навсякъде ще се натъкнете на интересни паметници, свързани с историята на града и на цялата страна. Разходка в невероятната Борисова градина или някой друг поддържан парк, а защо не и в Зоологическата градина, не се притеснявайте да отделите на София повече време, защото този град има какво да ви предложи и покаже.

Летище София се намира източната част на града.

Видео София